Fågelljud bidrar till fräschare miljörum hos ByggVesta, Lindström och Alingsåshem

Fågelkvitter i miljörum verkar göra både förvaltare, fastighetsägare och hyresgäster glada. Ordningen blir bättre och i vissa fall minskar avfallsnotan. ByggVesta, Lindström Fastigheter och Alingsåshem testar ljud i soprummen och delar här sina erfarenheter.

Hans Lundgren, Lindström Fastigheter

– Förut kanske ordningen var 6 eller 7 på en tiogradig skala, men nu är vi nog uppe i 9.

Hans Lundgren, teknisk chef på familjeägda Lindström Fastigheter, talar om miljörummet vid bolagets fastighet på Vasagatan i centrala Landskrona. Efter en renovering i somras möts hyresgästerna i de 24 lägenheterna inte bara av sopkärl utan av en naturupplevelse i miniatyr. På väggarna tornar skånska träd upp sig på en fototapet och ur en fågelholk hörs fågelkvitter.

– Ordningen i soprummet har blivit mycket bättre. Men hur mycket som har med pippifåglarna att göra vet jag inte.

Tre kärl blev två
Hans Lundgren, som själv snickrade ihop fågelholken och monterade ljudkortet som spelar upp fågelljud, konstaterar nöjt att hyresgästerna efter renoveringen också blivit bättre på att källsortera. Miljörummet togs i bruk efter sommaren 2022, och redan innan årsskiftet kunde bolaget ta bort ett av tre kärl med restavfall.

– Där sparar vi pengar. Det är ju restavfall som kostar, och det är den fraktionen man bör jobba med för att få ner avfallskostnaden, säger Hans Lundgren.

Ljudinstallation för trivsammare miljörum

Amine Asry, Byggvesta.

Soputrymmen och miljörum upplevs sällan som trygga och trevliga platser. Lukt och stök kan göra att hyresgästerna drar sig för att vistas här. En uppfräschning kan göra miljörummet trivsammare – och i bästa fall förmå hyresgästerna att källsortera bättre.

– I de fastigheter där vi haft utmaningar med källsorteringen har vi gjort olika insatser för att fräscha upp, säger Amine Asry, teknisk förvaltar hos ByggVesta.

I samband med större, allmänna renoveringar av miljöutrymmen har ByggVesta i fem–sex fastigheter även jobbat med ljud.

– I vissa fastigheter har vi tapetserat med gröna blad på väggarna och då har vi lagt till fågelkvitter för att få en trevlig stämning och en känsla av naturen. I andra fastigheter har vi satt upp högtalare som tackar hyresgäster för att de källsorterar, säger Amine Asry.

Bättre ordning hos ByggVesta
Någon högre återvinningsgrad eller bättre sortering har inte Amine Asry kunnat iaktta, däremot har insatserna bidragit till ett trivsammare utrymme. Hyresgäster har berömt de nya miljörummen i olika undersökningar, även om ingen nämner fågelljudet specifikt.

– Det går inte att säga ifall fågelljudet eller högtalarrösten har gjort någon skillnad. Men insatserna som helhet har hjälpt oss att få bättre ordning, säger Amine Asry på ByggVesta.

”Bra humör av koltrast”

Johan Melander, Alingsåshem

Även hos allmännyttiga Alingsåshem möts vissa hyresgäster av fågelljud i miljörummet. I samband med en större renovering för ett par år sedan i området Brogården i Alingsås, då behållare för matavfall och restavfall grävdes ner, iordningsställdes två miljörum för källsorterat avfall för totalt 270 lägenheter. Väggarna kläddes med fototapet av träd och en sensorstyrd högtalare med fågelljud installerades.

– Tanken var att det skulle bli trevligare att komma in i miljörummet. Man blir på bra humör när man hör en koltrast, säger Johan Melander, ansvarig förvaltare på Alingsåshem.

Fågelläte är en snackis
Inte heller Johan Melander hos Alingsåshem har sett någon mätbar förbättring av sorteringsgraden.

– Men fågelkvittret och fototapeten är en rolig grej. Det har blivit en snackis på området, folk tycker att det är trevligt, säger Johan Melander.

Enkel installation och drift
Installationen av en ljudspelare är enkel och billig, konstaterar de förvaltare vi talat med. Någon form av högtalare och/eller ljudkort med förprogrammerat ljud behövs, liksom en rörelsesensor och ett eluttag.

– Vi skruvade fast högtalaren i väggen. Sedan behövs bara ett eluttag. Det kostade cirka 1 500–2 000 kronor per styck, säger Johan Melander på Alingsåshem.

De intervjuade förvaltarna uppger att driftsäkerheten har varit mycket hög, och ingen av dem rapporterar någon skadegörelse.

– Ingen har saboterat högtalarna, de har bara tickat på utan driftstörningar i flera år sedan vi installerade, säger Amine Asry på ByggVesta.

I Landskrona har Hans Lundgren på Lindström fastigheter haft vissa problem med rörelsedetektorn – men det var å andra sidan han själv som ursprungligen snickrade ihop fågelholken och monterade detektorn. Nyligen lät han en elektriker montera in en ny IR-känslig rörelsedetektor och ett bättre ljudkort – till en materialkostnad av ”cirka tusen kronor”.

Fler ljudinstallationer planeras
De tre förvaltarna vi har pratat med är nöjda och räknar med fler ljudinstallationer framöver, som ett av många inslag för att renovera miljörum.

– Det här kommer vi att göra fler gånger. Ljud är ett enkelt sätt att bidra till att det inte bara blir ett sunkigt miljörum. Men nästa gång kommer jag att jobba mer med ljussättning också, säger Hans Lundgren, teknisk chef på Lindström fastigheter.

Även ByggVesta planerar fler ljudinstallationer framöver.

– Att vi som fastighetsägare och förvaltningsbolag visar att vi bryr oss om och lägger ner tid och pengar på soputrymmet, det är det som ger en positiv effekt på ordningen. Miljörummet behöver inte vara ett smutsigt utrymme där man bara dumpar sina sopor, säger Amine Asry.

Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega