Smidigare förvaltning med 3D-skanning

Förvaltningsbolaget Hemmavid 3D-skannar de fastigheter och lägenheter man förvaltar. Smidigare in- och avflyttningar och effektivare felavhjälpande är bara några av fördelarna.

Hemmavid startade för ett år sedan och förvaltar i dag cirka 700 lägenheter i Stockholm med omnejd, varav nästan hälften är studentlägenheter. Ambitionen är att vara proaktiv och nytänkande med mycket fokus på hållbarhet och digitalisering.

Gustav Jutner.

3D-skannar lägenheter
Bolaget låter bland annat 3D-skanna sina lägenheter och fastigheter för en effektivare och smidigare förvaltning.

– Metoden är inte lika omfattande som en digital tvilling men ett steg på vägen som ger oss en mängd fördelar, säger Gustav Jutner, marknads- och kommunikationsansvarig på Hemmavid.

Bolaget förvaltar flera nyproducerade lägenheter och under pandemin har man haft stor nytta av att kunna visa sina lägenheter genom att skicka en länk med den 3D-skannade lägenheten till potentiella hyresgäster.

Nyckelboxar i trapphuset
De nya hyresgästerna behöver inte heller komma in till kontoret för att hämta ut sina nycklar utan får en kod skickad med instruktioner om hur och var de ska hämta ut nycklarna i en nyckelbox i trapphuset.

Eva Andersson Ericson.

Också den 3D-skannad. Ett särskilt returskåp finns också vid avflyttning. Även leverantörer kan hämta och lämna sina nycklar här.

– Vi vill förenkla för alla inblandade parter vilket sparar resurser genom att ta bort onödigt bilåkande. Det blir både tid och pengar över för oss alla och vi bidrar till en bättre stadsmiljö säger Hemmavids vd Eva Andersson Ericson.

– För att hyresgästerna inte ska behöva känna sig oroliga att inte få tag i nyckeln, skickar vi en 3D-skanning av trapphuset och nyckelboxen ett par veckor före inflyttning. Då får de en känsla av att redan ha varit på plats.

Fältarbetet blir både effektivt och attraktivt
Alla installationer i lägenheterna, som spis, kyl och frys har sina produktblad integrerade i den skannade versionen, vilket underlättar för felanmälan att ge rätt information när något gått sönder.

– Vi vill inte ha några dubbelkörningar av våra leverantörer och då hjälper det här att se till att de har rätt material med sig från början, säger Eva Andersson Ericson.

Hittills har Hemmavid skannat ett hundratal lägenheter samt allmänna utrymmen i fastigheterna. Ambitionen är att skanna utvalda delar som används effektivt vid ronderingar och även i de fall certifiering görs i form av Miljöbyggnad i Drift. Eva och Gustav har även lagt märke till att fältarbetet blir roligare för bovärdar och tekniker.

– Det blir sannolikt lättare att rekrytera till vår bransch framöver, fortsätter Gustav, som representerar den yngre generationen inom Hemmavid. Att följa en 3D-skanning blir nästan som att spela tv-spel under arbetstid.

Effektivare eftermarknad
Vid nybyggnad skannas alla lägenheter inför inflyttning så att man får god tid att granska eventuella fel inför byggbolagets slutbesiktning och kan även meddela den boende vad som är på gång.

Det blir mycket tydligare vem som ansvarar för åtgärden och man behöver inte åka ut på plats för att kolla en extra gång om det verkligen innefattar garantin eller är en vanlig felanmälan.

Skador vid avflyttning
3D-skanningen används även vid avflyttningsbesiktningar för att dokumentera eventuella skador.

– Det är lätt hänt att avflyttande skyller på tidigare hyresgäst. Men nu får vi ju verkligen fakta och kan se när en skada uppstått.

Nöjda hyresgäster från start
Både Eva Andersson Ericson och Gustav Jutner vill att hyresgästerna ska vara så nöjda som det bara går redan från start. Därför har man gjort inflyttningsprocessen så smidig som möjligt.

I den andan har man infört särskilda städrutiner vid avflyttning. Bolaget anlitar en städfirma som besiktigar och fotodokumenterar lägenheten under inflyttningsdagen och gör klart det sista om det inte är välstädat.

– Då vet vi att det alltid är ”top notch” när den nya hyresgästen flyttar in. Och den förra hyresgästen får en faktura om de inte städat efter våra instruktioner, säger Eva Andersson Ericsson som tror och hoppas att Hemmavids satsning på datadriven förvaltning även ska göra det enklare för fastighetsägare att köpa in förvaltning externt framöver utan att för den skull tappa kontroll över vad som sker i fastighetsbeståndet.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega