SBB sparar miljoner med digitala lås

Nordens största fastighetsbolag SBB digitaliserar låssystemen i hela beståndet. Digitaliseringen beräknas spara över 30 miljoner kronor de närmaste 15 åren.

SBB byter till ett centralt digitalt låssystem i sina 1 618 byggnader i Norden. Det nya systemet ska öka säkerheten och enkelheten i nyckelhanteringen, samtidigt som det på sikt beräknas spara stora summor.

Jan Kans på SBB i Norden.

– Jag vet inte vad installationen kommer kosta totalt. Vi tar hus för hus och område för område. Men vi kommer att tjäna igen pengarna. Det vet vi redan nu, säger Jan Kans, teknisk förvaltare i norra regionen på SBB i Norden.

Borttappade nycklar
SBB uppskattar att bara kostnaden för att ersätta försvunna nycklar i bolagets 10 000 lägenheter kommer att minska med nära två miljoner kronor per år. Uträkningen baseras på Allmännyttans statistisk som visar att 2–4 procent av nycklarna försvinner årligen.

Med det nya digitala nyckelsystemet tar det bara några minuter att spärra den förlorade nyckeln och skapa en ny. Samtidigt behöver inga låscylindrar bytas.

Tiden inte inräknad
SBB beräknar att förräntningen på investeringen ska ligga mellan 40 och 60 procent. Men besparingarna består inte bara av minskad kostnad för att ersätta förlorade nycklar. Till exempel ska även underhållskostnaderna minska.

– Det är många bäckar små. Jag har tagit med allting utom vår interna tid. Skulle jag räkna tid när våra fastighetstekniker letar nycklar skulle vi komma upp i ännu högre belopp, säger Jan Kans.

Öppnar för SOS
Det digitala låssystemet som SBB köper ersätter cirka 50 olika mekaniska låssystem som finns i bolagets bestånd.

Genom att centralisera hanteringen ges inte bara bättre kontroll och enkelhet för fastighetsskötare, byggare, bud, blåljuspersonal och liknande, utan också ökad säkerhet för alla hyresgäster.

Batterifritt system
Det nya låssystemet som säljs av finska ILOQ är helt batterifritt. Energin som behövs vid öppnandet skapas från rörelsen när nyckeln sätts i låset. Det underlättar inte bara hanteringen, utan är även en miljöbesparing jämfört med system med batterier.

– Vi behöver inte ha kabel vid varje lägenhetsdörr och vi behöver inte ha batterier i lägenhetsdörrar, källarförråd och undercentraler, säger Jan Kans.

Inte systembundet
Kombinerat med ett digitalt behörighetssystem får SBB kontroll på alla lås i hela beståndet.

– Det är en mikroprocessor inlagd i nyckeln. Därför är vi inte bundna till något system, utan vi kan till exempel använda passersystemet RCO som portlåssystem. Bara man gör rätt inställningar i RCO:n kommer den kunna öppna och ”smitta” nycklarna.

Tålig teknik
Jan Kans berättar att det nya systemet ska vara mer hållbart än mekaniska lås.

– Fukt kommer inte åt de rörliga delarna som det gör i ett traditionellt lås. Så det är driftsäkrare än ett vanligt hänglås i och med att det är ett slutet system där elektroniken sitter. Och strömmen genereras bara genom att du stoppar in nyckeln.

Testar först
SBB börjar installera systemet nästa vecka i Ludvika eller Borlänge. Men än så länge finns ingen tidplan för när installationen i hela beståndet ska vara klar.

– Vi byter ju ett trapphus åt gången. Först byter man ytterdelen i alla lägenhetsdörrar och sen kan man börja byta nere i källaren, men det gör man först när allt det andra är klart. Vi ska göra det i rätt ordning och i rätt takt. Inte skynda oss att göra fel. Vi kommer också att testköra på något ställe för att se om vi har tänkt rätt.

Nyfikenhet lönar sig
Jan Kans tycker att det är konstigt att inte fler bostadsbolag byter till digitala lås.

– Man ska i alla fall skaffa sig en uppfattning om vad som finns på marknaden varje år. Det handlar ju om fortbildning och det gäller att vara nyfiken. Då kan man väldigt tidigt få prova saker som är väldigt bra. Sen undrar man varför ingen har tänkt på det här tidigare?

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega