Nytt sällskapsboende i Helsingborg

Helsingborgshem startar ett unikt boendekoncept kallat Sällbo där unga och äldre bor tillsammans i ett före detta vårdboende.

Nu öppnar Helsingborgshem intresseanmälan för lägenheterna i det nya sällskapsboendet Sällbo på Fredriksdal.

Sällbo är ett nytt sätt att bo – ett sällskapsboende och integrationsprojekt där generationer och kulturer möts och det sociala livet står i centrum.

Drygt hälften av de sammanlagt 51 lägenheterna hyrs ut till 70-plussare och resterande till personer i åldersgruppen 18 till 25 år, däribland tio unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd.

Skapar naturliga mötesplatser
– Genom sociala aktiviteter hoppas vi öka sammanhållningen och integrationen mellan olika grupper i samhället. Något vi tror kommer att leda till ett trivsammare och aktivare liv när vi skapar naturliga mötesplatser för grupper som annars kanske sällan får tillfälle att mötas, säger Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem.

Sällbo öppnar i det före detta Fredriksdalshemmet. Lägenheterna är praktiska tvåor på 36–49 kvadratmeter med balkong eller uteplats.

Här bor man mindre men delar desto mer. Gemensamma rum som till exempel kök, vardagsrum, träningsrum, konstnärsateljé, spelrum, bibliotek och köksträdgård ska inspirera till aktiviteter och ge förutsättningar för en rik och social fritid.

Gemensamma aktiviteter
Alla som flyttar in på Sällbo ska minst två timmar i veckan delta i, eller själv anordna, gemensamma aktiviteter och här kommer att finnas en värd som stöd och inspiration.

Eftersom den sociala aspekten av boendet står i fokus kommer lägenheterna inte att hyras ut baserat på köpoäng.

– För att boendet ska fungera och hyresgästerna trivas är det viktigt att de som bor på Sällbo har en nyfiken personlighet, en vilja att lära sig nya saker och är beredda på att dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter. Hyresgästerna tilldelas lägenheter genom intresseanmälan och personliga intervjuer, avslutar Dragana Curovic.

Källa: Helsingborgshem

Läs mer om Sällbo på Helsingborgshems webbplats

För mer information
Dragana Curovic
Bosocial utvecklare på Helsingborgshem
073-070 07 22
dragana.curovic@helsingborgshem.se

Kort om Helsingborgshem
Ett bostadsföretag med cirka 12 000 hyreslägenheter i över 30 bostadsområden. Helsingborgshem ägs av Helsingborgs stad och var femte helsingborgare har sitt hem hos företaget. Verksamheten är viktig för att staden ska växa och vara attraktiv för en mångfald av människor. Därför strävar vi efter att utveckla boenden, stadsdelar och service som matchar olika livsstilar och behov. Helsingborgshem har cirka 200 anställda.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega