Lånar en miljard för energieffektivisering

Rikshem lånar en miljard kronor av Europeiska investeringsbanken (EIB) för att renovera och energieffektivisera delar av sitt bestånd.

Lånet om en miljard kronor ska användas till omfattande renoveringar av bostadsfastigheter från 1960- och 1970-talet.

Insatserna omfattar bland annat nya fönster, ventilationssystem och lågenergibelysning som styrs av sensorer för fastigheter byggda inom miljonprogrammet 1965-1974. Även hissar och värmeisolering i fasader förbättras i vissa fall.

Framför allt gäller det fastigheter i Uppsala och Stockholm, men även i Västerås, Norrköping, Östersund och Helsingborg.

CO2-neutrala 2013
– Standarden har höjts för energieffektiva bostäder och fastigheter som uppfördes under 60- och 70-talet drar mycket energi. Det här är en smart och nödvändig uppdatering. Rikshem har som mål att vara koldioxidneutrala till 2030, säger Alexander Stubb, Vice President på EIB.

– Vi är glada över att EIB stöttar oss med finansiering för våra investeringar inom energieffektivitet. Detta är ett viktigt område, inte bara för Rikshem, utan också för samhället i stort, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

Projektet gynnar nationella och europeiska mål inom energieffektivisering, bidrar till minskade koldioxidutsläpp och stöttar mål relaterade till klimatförändringar samt diversifiering av energiförsörjningen inom EU.

Källa: Rikshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega