Först med att handla upp drift i samverkan

Kommunala Lejonfastigheter i Linköping är först med att handla upp drift och avhjälpande underhåll i en samverkansentreprenad. Syftet är att ta tillvara leverantörens kompetens och säkra kvaliteten i särskilt viktiga byggnader.

Det är första gången som en offentlig organisation gör en så kallad upphandling i samverkan av drift i delar av sitt fastighetsbestånd. Tidigare har upphandlingsformen bara använts vid upphandling av städ- och receptionstjänster.

Inspirerats av partnering
– Vi har inspirerats av våra byggprojekt där vi i viss utsträckning jobbar i partnering, säger Erik Karlsson, drift och underhållschef på Lejonfastigheter. Vi tilltalas av att kunna dra nytta av leverantörens kompetens och ta fram en lösning tillsammans som säkerställer kvaliteten i uppdraget.

Upphandlingen gäller fastighetsbolagets så kallade sport- och specialhus, det vill säga is-, sim- och sporthallar, konserthus och teater samt bussdepå och räddningsstationer.

Inget får gå fel
Det vill säga byggnader som har hög tekniktäthet, dygnet runt-verksamhet eller stort antal besökare.

– Dessa byggnader är så viktiga att det behövs extra bra kvalitet av drift och underhåll, eftersom konsekvensen av att en viktig komponent går sönder kan bli både dyrt och orsaka stora bekymmer. En kylmaskin får bara inte gå sönder under en hockeymatch och ljuset får inte fallera under en teaterföreställning.

Saab Arena ingår i upphandlingen…. Foto: David Einar

Hänga med i utvecklingen
– Våra hyresgäster utvecklar sin verksamhet kontinuerligt och då måste vi hänga med i den utvecklingen och anpassa husen och tekniken till de behov som finns. Där vill vi ha hjälp av leverantören att hela tiden ligga i framkant, säger Erik Karlsson. Det gäller att ha bra kommunikation och vara flexibel och lösningsorienterad.

Stark beställarorganisation
För att kunna samverka med leverantören på ett bra sätt håller Lejonfastigheter på med att rigga en egen stark drift- och beställarorganisation med specialkompetens inom flera områden.

– Vi ska sitta tillsammans med leverantören i framsätet och styra och vi ska dessutom vara experter på att följa upp driften.

Avancerad teknikinventering
För att få en bra start på det nya avtalet har Lejonfastigheter gjort en teknikinventering, där man bland annat bedömt återstående livslängd på viktiga komponenter i fastigheterna.

– Vi vill visa att vi är en seriös och bra beställare. Vår största utmaning som beställare är att vara aktiva och ha rätt kompetens över tid, precis som vi ställer krav på leverantören.

Spännande se intresset
– Jag tror att marknaden hungrar efter den här typen av samarbeten. Det ska bli spännande att se hur det tas emot, säger Erik Karlsson.

Upphandlingen löper ut den 13 januari.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

… liksom Stora Teatern.                                                                                                                                                                Foto: Peter Karlsson

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega