Olagliga utsläpp från billiga maskiner

motorsag_artikel

Motorsågen på bilden ingick inte i testet.

Billiga motorsågar och grästrimmrar överskrider gränserna för utsläpp av cancerframkallande och miljöfarliga ämnen med flera hundra procent.

Den tyska miljö- och konsumentskyddsföreningen Deutsche Umwelthilfe, DUH, lät testa billiga bensindrivna trädgårdsmaskiner i Sverige, Tyskland och Frankrike. I de flesta fall bryter produkterna mot EU:s utsläppsregler och klart värst är det i Sverige, skriver konsumentsidan Testfakta.se.

Ingen kontroll
Den tyska emissionsexperten Axel Friedrich säger till Testfakta.se att problemet är värst i Sverige eftersom det saknas marknadskontroller av faktiska utsläpp. Transportstyrelsen som är ansvarig myndighet kontrollerar bara att maskinerna är typgodkända och rätt märkta.

I den aktuella testen var det bara en av sju maskiner som köpts i Sverige som klarade EU:s gränsvärde för kolväten och kväveoxid.

Värsta miljöbovarna
Sämst testresultat fick motorsågen Garden 77749 från Jem & Fix vars utsläpp överskrider gränsvärdena med 600 procent och grästrimmern Cotech YT 9071A från Clas Ohlson vars utsläpp ligger 486 procent över gränsvärdena.

Vissa av de testade produkterna säljs inte längre.

 

Läs mer på testfakta.se

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega