Energimyndighetens test visar att en dimbar lampa kan spara mycket energi – ibland hela 80 procent jämfört med en lampa som inte är dimbar.
Energimyndighetens Testlab har testat dimbara led-lampor för att se hur lamporna fungerar tillsammans med dimrar. Testet har mätt lampornas elanvändning och skillnaden vid olika dimmernivåer.
– En dimmer kan spara upp till 80 procent av elanvändningen om man dimrar ner till lägsta ljusflödet, säger Christofer Silfvenius som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab.
Under artikeln finner du fem tips för dig som ska välja rätt led-lampa och en länk till hela testresultatet. Här finns även en tabell där du kan se hur många lumen led-lampan ska ha för att du ska få lika mycket ljus som de gamla glödlamporna.
Dimmereffekten varierar
Det är viktigt att lampan och dimmern verkligen passar ihop.
–Alla lampor passar inte med alla dimrar. Även när det fungerar så varierar det hur mycket det går att dimra ner lampan. I bästa fall går det att dimra helt, men ibland går det bara att dimra ner lite grann, säger Christofer Silfvenius.
Krav på flimmer
De flesta testade lamporna klarar kommande krav på flimmer
Ett tecken på att dimmern och led-lampan inte fungerar bra tillsammans kan vara att led-lampan börjar flimra. Flimmer syns inte alltid för blotta ögat och människor är olika känsliga.
Information om flimmer finns inte på lampförpackningen men från år 2021 kommer det att finnas EU-gemensamma ekodesignkrav på hur mycket nya lampor får flimra.
Lampa efter behov
För den som alltid vill ha en dämpad belysning är det bättre att välja en lampa med ett lågt ljusflöde, förslagsvis runt 100 till 200 lumen, och med ett varmt sken på runt 2 700 Kelvin.
För storstädning behövs mer ljus, 800 lumen eller mer. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen.
Källa: Energimyndigheten
Här kan du se hela testresultatet och jämföra lampor
5 tips för dimbara led-lampor
- Välj en dimbar LED-lampa. Alla led-lampor går inte att dimra. Det ska stå på lampförpackningen om lampan inte är dimbar.
- Välj en dimmer som fungerar för led-lampor med låga wattal. Några lamptillverkare tipsar om vilka dimrar som passar tillsammans med deras lampor och ibland också hur mycket man kan dimra ner lampan som mest.
- Universaldimmer eller bakkantsdimmer fungerar ofta bättre än framkantsdimmer för led-lampor. Begreppen bakkantsdimmer eller framkantsdimmer beskriver på vilket sätt dimmern reglerar strömstyrkan.
- Fråga om du får lämna tillbaka lampan som du köper om den inte fungerar tillsammans med den dimmer du har hemma. Ibland måste du byta ut din gamla dimmer för att kunna dimra nya led-lampor.
- Ta hjälp vid installation av dimmern. Tänk på att alla fasta elinstallationer ska utföras av ett behörigt elinstallationsföretag.
Vid frågor, kontakta:
Christofer Silfvenius, handläggare Energimyndighetens Testlab
E-post: christofer.silfvenius@energimyndigheten.se
Telefon: 016-544 2017
Jonas Pettersson, handläggare Energimyndighetens Testlab
E-post: jonas.pettersson@energimyndigheten.se
Telefon: 016-542 0637