”Det nya gröna”

Hälsa och välmående är nästa stora trend för kontoret. Den slutsatsen drar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell i en framtidsspaning.

Anna Denell, som utsågs till Årets samhällsbyggare 2015, förutspår att fastighetsägarnas sociala ansvar för hälsa och välmående kommer att öka på samma sätt som ansvaret för miljön har ökat.

– Det här är det nya gröna. Det kommer vara precis som med miljöfrågorna. Först är det några pionjärer som går ut och säger att det här ska vi göra. Och sen säger några fy vad jobbigt. Det där tror vi inte ett skit på. Det är klart att det där inte går att tjäna pengar på. Sen visar det sig att det går visst att tjäna pengar på det. Vi hyr faktiskt ut mer, till högre hyror och vi har lägre vakanser på grund av det här och då följer ”mainstream” efter, sa Anna Denell på Samhällsbyggnadsdagarna när hon höll ett föredrag på temat ”Är hälsa och välmående en del av fastighetsägarnas sociala ansvar”.

Internationell trend
Hälsa och välmående är redan en stor trend i USA och då brukar det inte dröja så länge innan svenskarna hänger på. Anna Denell konstaterade att vi i Sverige redan har hög standard när det gäller hälsa och välmående i arbetsmiljön, men det kanske inte spelar någon roll.

– Vad sa vi om miljön för tio år sedan? Exakt samma sak. Vi har sträng lagstiftning och vi har en hög lägstanivå på miljöområdet. Så det kommer aldrig att komma till Sverige. Vi har redan jobbat med de här frågorna. Det behövs inga certifieringar. Men det behövs ju bara att några stora bolag börjar jobba med de här frågorna och plötsligt blir det något som alla måste ägna sig åt.

Ny certifiering
Det finns redan en certifiering som kallas WELL. Standarden utgår från sju koncept som påverkar vår hälsa: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Castellum gick ut den 13 oktober och sa att de vill bli Nordens första fastighetsbolag med en WELL-certifierad byggnad. Och Anna Denell avslöjade att Vasakronan redan har fått frågan från kunder om de har WELL-certifierade kontor.

– Det är ingen etablerad standard i Sverige ännu, men den används redan i 32 andra länder. Många tänker att det är så dyrt att certifiera och då måste vi ha en massa konsulter som gör en massa grejor. Men det spelar faktiskt ingen roll om vi bygger ett hus för 1,5 miljard som vi har tänkt hyra ut till några stora företag och så kostar certifieringen 750 000. Det är ju mindre pengar än man lägger ner på fina visionsbilder och annan marknadsföring av projektet.

Inte bara nybyggen
En del av de bredare miljöcertifieringarna innehåller redan en del av kraven för hälsocertifieringen. Det betyder att byggnader kan få poäng för det i hälsocertifieringen.

Anna Denell tror att hälsotrenden för nybyggena kommer att sprida sig till befintliga kontor.

– Det som händer i nyproduktionen spiller förr eller senare över i det befintliga beståndet. Hyresgästerna rör sig däremellan och vill de ha grönt eller hälsosamt så struntar de i om de sitter i ett nytt eller ett befintligt hus.

Många önskemål
Att driva företag på ett hållbart sätt innebär att driva verksamheten på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt. När det gäller det sociala ansvaret har Vasakronan identifierat tre fokusområden:

  • Hälsa, välmående och säkerhet
  • Mångfald och icke-diskriminering
  • Etik, omdöme och efterlevnad

Vasakronan har redan många hyresgäster som efterfrågar kontor med hälsosam mat på jobbet, omklädningsrum för den som vill cykla eller jogga, närbeläget gym, lättillgängliga trappor i entrén, men även rullstolsanpassning och nollvision för skador på byggen.

Riktig hållbarhet
Den nya hälsotrenden har en tydlig koppling till fastighetsbolagens sociala ansvar. Anna Denell kritiserade affärsmodeller som inte tar ansvar för företagets hela verksamhet eller blandar ihop socialt ansvarstagande med att skänka pengar till välgörande ändamål.

– Att ta socialt ansvar är att faktiskt ta ansvar för de människor som man påverkar när man driver sin verksamhet. Sen kan man hålla på med olika typer av filantropi och det är jättebra, men det kan inte ta bort ansvaret för det man faktiskt håller på med, sa Anna Denell och tillade;

– Det är ungefär som om man säger att vi skiter i det här med energianvändningen, källsorteringen och PCB eftersom det är så jobbigt och skänker lite pengar till Världsnaturfonden i stället. Jag ser väldigt få företag som agerar på det sättet inom miljöområdet nuförtiden. Men jag tycker fortfarande man hör en del företag prata om sitt sociala ansvar i termer av att man skänker pengar till olika organisationer eller sponsrar fotbollslag.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega