Bästa sättet att torka tvätt

Energimyndigheten har jämfört olika sätt att torka tvätt och kommit fram till att torktumlare med värmepump är det mest energieffektiva och snabba sättet.

Testet har jämfört olika varianter av torktumlare, luftavfuktare och torkskåp.

– Det allra mest energieffektiva sättet att torka kläder är givetvis att hänga ut tvätten på torkning i sol och vind under varma sommarmånader, men har man inte den möjligheten är det både mest energieffektivt och går snabbast att torka tvätten i en torktumlare med värmepump i energiklass A+ eller A++, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

Torkskåp minst effektivt
Jämförelsen i testen baserar sig på energianvändningen per kilo tvätt.

Jämfört med en torktumlare med värmepump i energiklass A+ eller A++ använder en luftavfuktare 39 procent mer energi, ett torkskåp med värmepump använder 87 procent mer energi, ett torkskåp med luftavfuktare använder 100 procent mer energi och ett traditionellt torkskåp med utblås använder 257 procent mer energi än värmepumpstorktumlaren.

Torktider 2–8 timmar
Torktumlare med värmepump och torkskåp med värmepump eller traditionellt torkskåp med utblås har en torktid på drygt två timmar, medan det i snitt tar åtta och en halv timme att få tvätten torr med hjälp av en luftavfuktare.

– Torktumlare har ekodesignkrav och energimärkning men motsvarande krav saknas för luftavfuktare och torkskåp. Det kan vara en förklaring till att de inte är lika energieffektiva, säger Lovisa Blomqvist, handläggare, Energimyndigheten.

Läs mer om testen på Energimyndighetens hemsida

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega