Uppvärmningen ska vara fossilfri 2030 för att kunna bli en kolsänka 2045. Det är målen i en ny färdplan som tagits fram av värme- och fastighetssektorn.
I onsdags överlämnade Fastighetsägarna ”Färdplan för fossilfri konkurrenskraft i uppvärmningssektorn” till regeringen.
Huvudfokus i planen är att helt fasa ut användningen av återstående fossila bränslen i värmeproduktionen samt intensifiera energieffektiviseringen i nya och renoverade fastigheter.
Målsättningen är att uppvärmningssektorn ska vara fossilbränslefri 2030. Till 2045 ska denna sektor dessutom gå från att vara fri från fossila utsläpp till att vara en koldioxidsänkare som hjälper till att minska de totala svenska växthusgasutsläppen.
Utmaning i steg 2
Färdplanen har tagits fram i samarbete mellan ett femtiotal aktörer på värmemarknaden: fjärrvärmeföretag, värmepumpsföretag, biobränsleföretag, fastighetsägare och byggherrar, kommuner, landsting och regioner.
Planen är en del av Fossilfritt Sveriges arbete för att landet ska bli fritt från fossila utsläpp.
– Uppvärmningssektorn i Sverige är unik i hur den redan nu med hjälp av biobränslen och energiåtervinning blivit i praktiken fossilfri. Nu är utmaningen att gå från att nolla koldioxidutsläppen till att fånga in och binda koldioxid och på det sättet bli klimatpositiv, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
”Alla måste göra sitt”
– Det gläder mig mycket att vi tagit fram denna färdplan tillsammans med leverantörer av värme och producenter av värmepumpar. Det ger oss goda förutsättningar att nå visionen. Men alla måste göra sitt och vi behöver rätt förutsättningar, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.
När han överlämnade över färdplanen till ministrarna Isabella Lövin och Ibrahim Baylan var budskapet till beslutsfattarna att:
- Fokusera på effektfrågan i hela energisystemet.
- Formulera byggreglerna så att de inte styr val av uppvärmningsform.
- Ge stöd till innovativ forskning som stöder ny teknik
Så berörs fastighetsägare
Sabo, som var med och tog fram färdplanen, ger följande exempel på åtaganden i planen som gäller fastighetsägare:
- Vi driver på teknikutveckling genom att, själva eller tillsammans med andra, satsa på exempelvis smart styrning för att minska effekttoppar, energilagring, samt solel och solvärme.
- Vi fortsätter och intensifierar arbetet med att genomföra kostnadseffektiv minskning av uppvärmningsbehovet och effektbehovet.
- Vid nyproduktion och renovering bygger vi energieffektivt.
- Vi källsorterar och/eller underlättar källsortering av avfall, särskilt plast, för att minimera fossilt innehåll i restavfall som går till energiåtervinning, både i byggprocessen och i förvaltningsskedet.
Källa: Fastighetsägarna och Sabo