Fossilfri allmännytta 2030

Sabo startar ett nytt klimatinitiativ. Sveriges allmännyttiga bostadsföretag ska vara fossilfria senast 2030 och få ner energianvändningen med 30 procent.

2008 drog Sabo igång energiutmaningen Skåneinitiativet. På tio år bantade 105 allmännyttiga företag bort 4,7 terrawattimmar energi, vilket motsvarar årsproduktionen från en mindre kärnkraftsreaktor.

Nu är det dags för ett nytt allmännyttigt initiativ, men den här gången med ett bredare anslag: klimatpåverkan från alla delar av verksamheten.

– Tillsammans måste vi bidra till att minska koldioxidutsläppen. Allmännyttan utgör en imponerande samlad kraft som kan göra mycket för att bidra till att hejda klimatförändringarna, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.

800 000 lägenheter
– Många bostadsföretag jobbar redan med klimatfrågan, men det här är ett sätt att tagga upp arbetet ett snäpp till och inspirera varandra att bli ännu bättre, säger Therese Rydstedt, energiexpert på Sabo och en av projektledarna för Allmännyttans klimatinitiativ.

Bostadsbolaget Bostäder i Borås hör till dem som redan bestämt att man vill gå med.

– Inom allmännyttan äger vi sammanlagt över 800 000 lägenheter. Med den kraften i ryggen kan vi verkligen göra skillnad. Vi kanske inte kan rädda världen, men vi kan vara med och bidra. Då tar vi vårt ansvar, säger Bengt Engberg, vd för Bostäder i Borås.

Initiativet i korthet
De två övergripande målen i allmännyttans klimatinitiativ är:

  • Fossilfri allmännytta senast år 2030.
  • 30 procents lägre energianvändning 2030 (räknat från år 2007).

Dessutom finns tre frivilliga fokusområden:

  1. Effekttoppar och förnybar energi – Hur minska behovet av den allra smutsigaste energin?
  2. Krav på leverantörer – Allmännyttan är stora beställare av varor och tjänster när man bygger nytt, renoverar och i den dagliga förvaltningen – klimatkrav i upphandlingarna kan göra stor skillnad.
  3. Klimatsmart boende – Hur kan bostadsföretagen göra det enklare för hyresgästerna att minska sin klimatpåverkan, till exempel underlätta för fossilfria vardagsresor?

Källa: Sabo

Läs mer om klimatinitiativet

 

Kontakt och mer information

Therese Rydstedt
Energiexpert SABO
08-406 55 16

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega