FÖRE och EFTER – lätt att sortera rätt i Willhems miljörum

Genom att göra en total make-over i ett av sina miljörum ville Willhem i Malmö öka incitamentet hos hyresgästerna att sopsortera bättre. Resultatet är ett pedagogiskt och färgglatt rum där det är lätt att sortera rätt.

Ivan Morovic är förvaltare hos Willhem i Malmö och han såg att miljörummet i en av fastigheterna kunde göras trevligare och mer pedagogiskt. Han förde fram sin idé till ledningen som gav grönt ljus till en omvandling för att öka incitamentet till bättre sopsortering.

På bostadsbolaget anser man att sopsortering inte bara handlar om att lägga rätt sak i rätt behållare. Det handlar också om att uppmuntra ett hållbart beteende. Med ett välorganiserat och trivsamt miljörum ville man inspirera sina hyresgäster att ta ansvar och känna stolthet över sitt bidrag till en renare värld.

– Upprustning av miljörum kan göra underverk för att förbättra beteenden. Genom att skapa en ren, välbelyst och organiserad miljö blir det lättare för människor att ta sig tid att sortera sina sopor korrekt. Med tydliga skyltar och instruktioner blir det enklare för alla att göra rätt val, säger Zeljko Pavlovic, Fastighetschef på Willhem AB i Malmö.

Färgglada golvremsor
Det man har gjort är att fräscha upp lokalerna och med hjälp av färgglada remsor i golvet med tydlig text för respektive fraktion så leds hyresgästen till rätt sorteringskärl. Samma färg på golvremsan följer med upp på en skylt som med bild och text visar vad som ska sorteras var.

Genom samarbete med VA Syd har man kunnat konstatera att Willhem kan göra en besparing på över 50 000 kr genom att minska antal kärl i miljöhuset som direkt åtgärd på det att det sorteras bättre. Enligt kalkylen av omgörningen tror man att den är avbetalad på mindre än ett år.

Minskar miljöpåverkan
Hyresgästerna ställer sig positiva till sitt nya miljörum och det har redan visat på bättre sortering och beteendeförändring.

– Genom att sopsortera på rätt sätt i våra miljörum kan vi göra en enorm skillnad för miljön och framtida generationer. Genom att våra sopor separeras kan vi återvinna material, minska avfallsmängden som hamnar på deponi och minska vår miljöpåverkan, avslutar Zeljko Pavlovic.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega