Partnertext från ByggVesta Fastighetsförvaltning

Först på plats: Erfarenheter av att vara 1:a aktör i nytt kvarter

ByggVesta har erfarenhet av att vara första aktör på plats i nybyggda kvarter. Logistik, miljörum och trygghet ska fungera för hyresgästerna. Med hjälp av checklistor och närvarande personal ser man till att inflyttningen blir så bra som möjligt.

I den nya stadsdelen Kista äng kommer det enligt stadens planer om några år att finnas cirka 1 600 bostäder, skola, förskola, parker, torg och verksamheter. Kvarteren växer fram etappvis och den 30 maj välkomnar ByggVesta de allra första hyresgästerna till de nya bostäderna.

Värdefulla erfarenheter från av att vara först ut i ett område
ByggVestas två kvarter i Kista äng rymmer totalt 472 lägenheter med 1–4 rum och kök, varav nära hälften är studentbostäder. Det är en unik möjlighet att vara en del av ett område under uppbyggnad. Fast att vara först ut i ett nybyggt område har sina utmaningar – från att hantera pågående byggverksamhet till att skapa trygghet och trivsel för de nya hyresgästerna och det krävs noggranna förberedelser och beprövade strategier för att hantera dem.

Genom att samla på sig värdefulla erfarenheter från tidigare projekt, har ByggVesta utvecklat rutiner för att navigera framgångsrikt genom dessa utmaningar.

Utmaningar att flytta in i nyproducerade hus

Sandra Hardo, ByggVesta

Redan att flytta in i ett nyproducerat hus kräver särskilda förberedelser. Det kan gälla allt från att säkerställa färdigställandenivå, fungerande avfallshantering och postgång till att finna hyresgäster och se till att de får en fin första upplevelse av sin nya bostad och hyresvärd.

Allt detta hanteras genom noggranna checklistor där nya erfarenheter i varje projekt lett till nya checkpunkter, förklarar Sandra Hardo, fastighetsförvaltare, som arbetar med Kista äng. Hon berättar vidare att nyinflyttning som första aktör i helt nya bostadskvarter innebär ytterligare utmaningar, som framför allt är kopplade till logistik, buller, avfall och renhållning, samt trygghet.

Trygghet och trivsel i det nya bostadsområdet
Trygghet är en central fråga när det kommer till att vara först ut i ett nytt område. Platsen är inledningsvis relativt tom, gator är i regel ofärdiga och trafikmiljön komplicerad. Allt detta påverkar känslan av trygghet i området. För att skapa en trygg miljö genomför ByggVesta till exempel trygghetsvandringar med Stiftelsen Tryggare Sverige.

På så sätt kan bolaget bland annat underlätta för de nya hyresgästerna att hitta närmsta väg till t-bana eller skola och se till att det är upplyst där det behövs som bäst. Även kamerabevakning installeras på väl valda platser.

Andra viktiga verktyg är en närvarande förvaltning genom till exempel bra kommunikation och information, samt samverkan med andra byggherrar. God kännedom om tidplaner, trafikomläggningar och så vidare, som vidarekommuniceras till hyresgästerna, underlättar för de boende att känna sig välkomna.

Fördelar med projektorganisation och förvaltning under samma tak
En viktig del av ByggVestas framgång är det nära samarbetet mellan förvaltning, projektledare och byggledare. Genom att ha full koll på tidplaner och att kunna påverka detaljer i god tid innan inflyttning, kan man säkerställa en smidig övergång.

– Det är stort engagemang från alla kollegor att tillsammans göra det bra, för oss och för våra hyresgäster, säger Sandra och fortsätter:
– Här i Kista kunde vi till exempel se att det behövdes golvplattor i förråden och nu är det redan fixat! Det kan verka som en obetydlig detalj, men med vår erfarenhet vet vi att kartonger direkt på betonggolvet riskerar att bli förstörda, så att ha det på plats från början förebygger problem, både för våra hyresgäster och oss.

Så får man det att fungera från dag ett
Inflyttningsdagen är en viktig milstolpe för att säkerställa en positiv första upplevelse för hyresgästerna och ByggVesta strävar efter att göra inflyttningen så smidig och trevlig som möjligt, för dem såväl som för den egna personalen. Genom noggranna förberedelser och tätt samarbete inom organisationen, ser ByggVestas förvaltningspersonal till att allt är klart, nystädat och fungerar som det ska i trapphus och i varje lägenhet.

När dagen för nyckelutlämning äntligen kommer är de där tillsammans med kollegor och ser till att varje hyresgäst får en personlig visning av sitt nya boende, för att förstå hur värmesystemet fungerar, hitta till sitt förråd, garage, miljörum och så vidare. Det minskar mängden följdfrågor.

Just miljörummen brukar vara ett kapitel för sig, eftersom system och utrymmen för avfallshantering inte alltid är helt klara.

– Vi måste se till att det är möjligt att sortera avfallet från dag ett, även om lösningen är tillfällig, och även lära våra hyresgäster hur det görs, annars blir det väldigt svårt att få det att fungera framöver, säger Sandra.

Under inflyttningsdagarna finns också personal från flyttfirma på plats, liksom tekniker, så att de nyinflyttade kan få hjälp med att bära möbler, flytta undan underskåp för att göra plats för diskmaskin, eller annat praktiskt. Logistiken i kvarteret och huset underlättas med skyltning, eventuellt p-vakter och hisscheman.

Ett första hem
För många hyresgäster är lägenheten i det nybyggda huset deras första åtråvärda förstahandskontrakt, eller till och med deras allra första egna boende.

– Det är jätteroligt att kunna uppfylla ungas dröm om ett eget hem! Som förvaltare fyller man också en viktig roll som en trygg punkt, särskilt för de nyblivna unga studenterna. De kan behöva lite extra stöd, i allt från hur man minskar sin vattenförbrukning genom att diska smartare, till hur man rensar ett avlopp, håller reda på sina nycklar, eller som någon att bara prata med en stund, berättar Sandra.

Genom sitt koncept Live To Grow lägger ByggVesta extra fokus på studenternas trivsel och gemenskap, med bland annat lounger och studieplatser i studentbostadshusen och en närvarande förvaltning.

Från utmaningar till möjligheter
Att vara först ut i ett nybyggt område är en unik möjlighet, men det kräver också noggrann planering och stort engagemang för att övervinna de utmaningar som kommer med det. Genom att dra nytta av erfarenheter och beprövade strategier är det möjligt att skapa en trygg och trivsam miljö för de nya hyresgästerna och att bidra till att forma ett levande och välkomnande samhälle i Kista äng, eller andra nybyggda bostadsområden.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega