Castellums rapport: 90 % jobbar på kontoret, men vill ha valfrihet

Castellums nya rapport, Framtidens arbetsliv, visar att distansarbetet fortsätter att minska men medarbetare vill ha valfrihet. Fler företag har aktivitetsbaserade kontor och arbetsgivare som erbjuder träning på kontoret har flest nöjda medarbetare.

Den 13 mars publiceras Castellums årliga trendrapport Framtidens arbetsliv, där 4 000 kontorsarbetare i Norden svarar på frågor och förväntningar på arbetslivet och kontoret som arbetsplats.

– När covid-19 drabbade världen blev flexibilitet och distansarbete snabbt det nya normala, årets rapport visar tydligt att kontoret åter är den huvudsakliga arbetsplatsen, men kontoret står i stor förändring. I årets mätning har flexibla kontor ökat med 60 procent till förmån för egna rum och fasta skrivbord. Vi märker tydligt bland våra kontorshyresgäster att de som anstränger sig för att skapa attraktiva arbetsplatser med hög variation också är de som i störst utsträckning får tillbaka nöjda medarbetare till kontoret, säger Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg på Castellum.

Det är femte året i rad som Castellum tagit tempen på kontorsarbetare och kan jämföra utvecklingen och trenderna före och efter coronapandemin.

Fem viktiga insikter från årets undersökning

  1. Kontorsnärvaron fortsätter öka. De flesta vill vara på kontoret merparten av veckan. Endast 1 av 10 jobbar nu främst på distans, men vikten av valfrihet består.
  2. Flexibla kontor allt populärare. Aktivitetsbaserade kontor ökar raskt i antal och popularitet. Andelen kontorsarbetare som föredrar aktivitetsbaserat har stigit 100 procent på ett år.
  3. Kontoret underlättar ledarskapet. 7 av 10 chefer tycker kontoret och hög kontorsnärvaro är viktigt för deras ledarskap. Extra viktigt är det i stora organisationer.
  4. Bra kontorsmiljö lockar fler. 8 av 10 tycker kontorsmiljön är avgörande när de söker nytt jobb. Och ju bättre arbetsmiljö, desto högre närvaro.
  5. Arbetsro är kontorets stora utmaning. Kontoret gynnar kulturbyggande, samarbete och produktivitet. Men 3 av 10 tycker det kan vara svårt att arbeta ostört på kontoret.

I rapporten kan du även läsa hur stor roll kontorets läge spelar vid val av arbetsgivare, vad som ligger högst på medarbetarnas kontorsönskelista, hur många unga som tycker att kontoret är viktigt för deras psykiska hälsa och vilka som faktiskt skulle uppskatta att ersätta sin chef med AI.

Castellum livesänder raportsläppet den 13 mars. Gå in på castellum.se/framtidens-arbetsliv-2024 och anmäl dig till detta och lyssna när de presenterar årets insikter och låter en expertpanel diskutera de senaste trenderna.

Källa: Castellum

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega