Castellum drar in biogas – ”Kan bli framtidens uppvärmningskälla”

Castellum äger sju fastigheter i det expansiva Slakthusområdet i Stockholm. Man väljer att dra in biogas till några av dessa, dels till kommande restauranger och dels som en möjlig uppvärmningskälla, för så kallad spetsvärme.

Castellum är en av fastighetsägarna i nya Slakthusområdet i Stockholm, där ett stort om- och nybyggnadsprojekt pågår. Castellum har funnits i området ända sedan 1950-talet och har idag sju fastigheter där.

Redan i projektets tidiga skede valde Castellum att dra in gasledningar till några av sina fastigheter i området. Anledningen var att ge sina framtida hyresgäster flexibilitet.

– Vi vill kunna erbjuda framtida hyresgäster en flexibilitet. Att kunna erbjuda gas till framför allt restauranger är mycket attraktivt. Kockar gillar verkligen gas, berättar Karl Sundholm, ansvarig för fastighetsutveckling i södra delen av Stockholm för Castellum.

Genom att förbereda för gas i husen och de kommersiella lokalerna skapar Castellum möjligheter för sina hyresgäster. Utöver gas i restaurangköken kan Castellums hyresgäster även installera gasdrivna lyktor, brasor och värmare utan stora anslutningskostnader.

Gas för spetsvärme
Karl Sundholm ser även andra användningsområden för gasen i Slakthusområdet. Bland annat nämner han gas som ett potentiellt uppvärmningsalternativ.

– Jag tror att gasen även kan komma att användas till uppvärmning av fastigheterna, så kallad spetsvärme. Möjligheten att välja vilken typ av uppvärmning man ska välja ger en bra flexibilitet för oss och för hyresgästerna.

Vid frågan ifall det finns några skäl till att inte dra in gas vid nybyggen svarar Karl att det egentligen bara är ifall fastigheten ligger krångligt till som det skulle vara ett alternativ. Den oro som ibland finns kring gasens säkerhet bemöter han kort och gott så här:

– Det finns ingen professionell fastighetsägare som är rädd för gas idag. Med de säkerhetssystem som finns kan man absolut känna sig trygg.

Flexibilitet mellan olika energislag
Avslutningsvis delar Karl Sundholm med sig av sina tankar om biogas som en än viktigare energikälla i framtiden.

– Jag tror att flexibilitet mellan olika energislag kommer att bli viktigare i framtiden. Möjligheten att växla mellan olika energikällor som el och gas kommer vara väldigt värdefull framöver då elpriserna med stor sannolikhet kommer att bli ännu mer volatila.

Källa: Stockholm Gas

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega