Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Årets bästa klimatinitiativ utsedda av Sveriges Allmännytta

Tävlingen om Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling.

Priserna delades under tisdagseftermiddagen under konferensen Klimat- & energikicken, som i år hölls digitalt.

Här är klimatvinnarna inom de fem kategorierna:

Fossilfritt: Västerviks Bostads AB

Västerviks Bostads AB vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Fossilfritt för att ha övergått till använda HVO som bränsle i servicebilar inom bygg och service. Genom att ta avstamp i fordonens garantitider hittade de ett pragmatiskt och ekonomiskt sätt att minska klimatutsläppen och spara pengar.

– Jag är riktigt stolt att få motta en utmärkelse för vårt målmedvetna arbete att bli fossilfria. Vi hoppas att det här ska inspirera andra att följa vårt exempel och hitta olika sätt att minska klimatavtrycket. Vi har lyckats sprida ett aktivt hållbarhetsarbete i hela organisationen och känner att vi verkligen bidrar till att skapa en hållbar tillväxt i Västerviks kommun, säger Sven-Åke Lindberg, vd på Västerviks Bostads AB.

Energieffektivisering: Sollentunahem

Sollentunahem vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Energieffektivisering för att genom ett gediget arbete med ökade mätpunkter och digitalisering ha minskat energianvändningen i ett projekt med 10 procent på ett år. De har också arbetat tillsammans med sin personal för att hitta nya metoder och arbetssätt för att minska energianvändningen.

– Jag är stolt över vårt arbete kopplat till energieffektivisering. Det här priset från Sveriges Allmännytta visar att Sollentunahem är på rätt väg. Jag är tacksam att vi har engagerade medarbetare som målmedvetet arbetar med dessa frågor. Jag hoppas att andra inom branschen kan inspireras av vårt arbete, säger Anna Mellström, vd på Sollentunahem.

Effekttoppar och förnybar energi: Kopparstaden

Kopparstaden i Falun vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Effekttoppar och förnybar energi för sitt projekt att nyttja returvärmen och därmed öka fjärrvärmesystemets verkningsgrad. Detta gör att gränsen höjs för när fossil spetsvärme behöver sättas in.

– Det är ett fantastiskt roligt erkännande att vinna detta pris. Vi har under flera år arbetat med olika innovativa energibesparingsåtgärder och priset ger kraft och glädje till organisationen att fortsätta driva energiförbättringar. Genom ett gott samarbete med Falu Energi & Vatten har vi kunnat utveckla energisystemet i Falun, säger Susanna Karlevill, vd på Kopparstaden.

Klimatkrav på leverantörer: Familjebostäder i Göteborg

Familjebostäder vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Klimatkrav på leverantörer för sitt arbete med krav på återbruk vid renoveringar. Därigenom bidrar företaget framgångsrikt till en cirkulär ekonomi.

I två projekt, ett rivningsprojekt och ett renoveringsprojekt, har Familjebostäder utforskat möjligheten att mer aktivt arbeta med återbruk.

–  Vi har under 2020 jobbat intensivt med att utveckla vårt återbruksarbete. En stor del av detta har varit att våga ställa mer krav på våra entreprenörer. Det finns utmaningar på vägen men det är viktigt att vi tar vårt miljöansvar. Att vi nu vann känns såklart jätteroligt och ger oss energi att fortsätta bli ännu bättre på återbruk och att arbeta cirkulärt, säger Josephina Wilson, projektutvecklare på Familjebostäder i Göteborg.

Klimatsmart boende: LKF i Lund

LKF i Lund vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Klimatsmart boende för att genom att projektera huset Xplorion med hyresgästerna i centrum ha skapat ett boende med alla förutsättningar för att leva klimatsmart.

En innovativ byggkonstruktion har minskat mängden byggmaterial, och lägenheterna är flexibelt konstruerade med möjlighet att flytta väggar: Huset har både gemensamhetslokaler och tillgång till olika delningstjänster. Elbil, elcyklar ingår i hyran och det finns möjlighet att odla egna grönsaker.

– Vi på LKF ville visa vägen för framtidens boende, med gemenskap och hållbarhet i fokus. För oss handlar Xplorion om att skapa livskvalitet, klimatsmarta lösningar och hållbart byggande av hög kvalitet på lång sikt. Vi delar gärna med oss av lärdomarna till branschen, berättar Lena Nordenbro, hållbarhetschef på LKF.

Källa: Sveriges Allmännytta

 

Bli den första att kommentera "Årets bästa klimatinitiativ utsedda av Sveriges Allmännytta"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega