Få balans mellan driftnetto och klimatavtryck i ROT-projekt

Foto: Adobe Stock

För att beräkna klimatavtryck i ROT-projekt gäller det att identifiera de stora bovarna och inte drunkna i detaljer. Dessutom måste man ställa krav på mål för till exempel transport och avfall. Allt för att få ekonomi och miljömål att gå ihop.

Ulrika Wallin, White arkitekter

På White arkitekter jobbar projektledaren tätt med hållbarhetsavdelningen, berättar Ulrika Wallin, Projektledare på White arkitekter. Hon menar att framtidens projektledare måste ha mer kunskap om hållbarhet än vad de traditionellt har haft.

– Det vi har sett i våra projekt är att vi måste ändra våra processer och tidigt identifiera frågor kopplat till energilösningar, gestaltning inklusive material och återbruk etcetera genom att etablera ett multidisciplinärt team från starten av ett projekt. Man kan inte vänta med dessa frågor till senare skeden i projekteringen, för då kommer det definitivt att fördyra hela projektet, menar Ulrika.

Integrera klimatet i processen
Hon berättar att de använder en relativt färsk process i sina projekt, där klimatet är integrerat från första början. Rent konkret ger man klimatet ett mycket större inflytande genom hela projektet. Valet av material kommer till exempel ha en stor påverkan, menar Ulrika Wallin.

– Vi använder ett eget digitalt verktyg som hjälper oss att se hur klimatavtrycket blir beroende på vad vi väljer för material. Där kan vi i realtid byta ut material för att se hur det påverkar projektet.

Det finns flera faktorer som påverkar klimatavtrycket i ett ROT-projekt, menar Ulrika. Främst bör man identifiera de stora bovarna och hitta smarta lösningar, till exempel gällande materialval.

– Sen är det alltid en avvägning av kostnad och klimatavtryck. Vi använder LCC och LCA-analyser för att göra den avvägningen.

Oväntad stort avtryck
Men sen lyfter hon fram faktorer som inte är lika självklara, om än avgörande. Faktorer som faktiskt går att effektivisera och optimera, så länge man fångar dem i ett tidigt skede.

– Leverantörens transporter från och till arbetsplatsen. Ska du frakta trämaterial med lastbil från Österrike, eller kanske köpa in granit från Kina? Det påverkar ju väldigt mycket.

– Även transporter på själva arbetsplatsen påverkar avtrycket. Man kan exempelvis föreskriva att de ska ha en viss typ av bränsle för sina transporter och maskiner som är snällare mot klimatet. Det har faktiskt visat sig ha ett överraskande stort avtryck vid projekt.

Slösa inte på material i onödan
Det kanske säger sig självt. Men trots det skapas det ofta mängder med spillmaterial ute i projekten. Sträva också efter att ha en löpande dialog med entreprenörer för att minska onödigt slöseri av material, berättar Ulrika.

– Det bör man kunna kravställa. Att alla blir duktigare på att utnyttja material som finns på arbetsplatsen. Det är helt förfärligt hur mycket avfall det kan bli från en byggarbetsplats.

Vad kan man som förvaltare med mindre resurser göra?
– Lyssna på hållbarhetsexperter och leverantörer. Det är viktigt att hitta kompetens i ett tidigt skede. Byggprojekt blir allt mer komplexa, du måste förlita dig på goda samarbetspartners som kan sitt område, för det är svårt att kunna allt. Det gäller att ha en dialog med entreprenörerna. Tydliga krav om gemensamma mål för klimatavtrycket, och att alla ska jobba mot målen. Man får sätta sig tillsammans och gå igenom hur man ska nå det utan att kostnader ska skena.

Inte bara energianvändning påverkar

Sanna Göthlin, Heba Fastighets AB

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba Fastighets AB, poängterar att fokuset kring energiförbrukning och utsläpp fortfarande dominerar, men menar att det är hög tid att bredda perspektivet. Även om hon understryker vikten av att fortsätta minska energianvändningen, menar hon att det finns flera faktorer att tänka på för att uppnå önskade resultat när det kommer till klimatavtryck.

– Det inkluderar allt från renoveringar till det material vi köper in för förvaltning. Vår energianvändning utgör bara en bråkdel av den totala klimatpåverkan, säger Sanna Göthlin.

Identifiera de stora bovarna
Hon berättar om ett pilotprojekt i en äldre fastighet, som var i stort behov av omfattande renoveringar. Ambitionen var att i ett tidigt skede av renoveringsprocessen identifiera alla steg i renoveringen som påverkade klimatet, och minimera dem.

– Det inkluderar allt från val av byggmetoder till att fokusera på återbruk och andra aspekter som kan reducera klimatpåverkan. Genom att göra rätt val genom hela projektet lyckades vi minska klimatpåverkan med ungefär 30 procent.

Skippa detaljerna
Ett vanligt misstag är att man försöker beräkna varenda komponent ner på detaljnivå, berättar Sanna. Det kommer bli väldigt krävande om man ska läsa miljövarudeklaration för alla skruvar och muttrar.

– Jag tror att det vanligaste felet är att man tänker att allt ska med, och då blir uppgiften övermäktig. Väljer man istället att fokusera på projektets stora delar så kan man agera smalt och sedan bredda sig allt eftersom. Ska du göra en renovering där till exempel cementen har störst påverkan, börja då med att kolla det. Börjar du för brett så blir du lätt vilsen i din egen excelsnurra.

Ta hjälp av befintliga databaser
Idag finns det massor av digitala verktyg, med både specifik och generell data som man kan ta hjälp av, berättar Sanna, och lyfter bland annat fram Boverkets databas som en bra källa för generell information.

– Idag finns det inte, så vitt jag vet, något krav på att materialtillverkare måste klimatdeklarera sina produkter tyvärr. För det hade varit mycket enklare att räkna på det då, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att vi som beställare frågar om det finns data. Ju fler som frågar desto snabbare kommer data bli tillgänglig. Vi är inte där ännu, men vi måste koppla frågan om klimatavtryck tajtare till ekonomin.

5 råd för att nå klimatmål i ROT-projekt

  1. Identifiera stora bovarna tidigt: Det är viktigt att i ett tidigt skede identifiera de faktorer som har störst inverkan på klimatavtrycket och optimera dessa.
  2. Använd digitala verktyg: Ett digitalt verktyg kan hjälpa till med beräkningar och data. Det finns både generella, som Boverkets egen portal, och mer specifika.
  3. Leverantörers transporter: Var medveten om att transporter, både från och till arbetsplatsen och inom arbetsplatsen, har en stor påverkan på klimatavtrycket. Även vilket bränsle som används av entreprenörer påverkar projektets avtryck.
  4. Fokusera på projektets stora delar: Istället för att gå ner i detalj, med miljövarudeklarationer för varje liten komponent, börja med att undersöka de större delarna av projektet och optimera dessa.
  5. Löpande dialog med entreprenörer: För att minimera slöseri med material är det viktigt att ha en kontinuerlig kommunikation med entreprenörerna och ställa tydliga krav.

Text: Jakob Gromer
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega