Stockholmshems arbete mot lägenhetsfusk för tryggare områden

Otillåten andrahandsuthyrning, svarta överhyror och skenbyten är ett utbrett och växande problem. Stockholmshem arbetar sedan många år proaktivt mot fusket vilket resulterat i att 193 lägenheter gick till bostadsförmedlingens kö under förra året.

Sedan 2019 är det straffbart att hyra ut sin lägenhet olovligt till överhyra och i början av förra året föll den första domen.

– Det sänder rätt signal att man inte bara riskerar att förlora sitt hyreskontrakt utan att det också får en brottslig påföljd. Att tjäna pengar på en lägenhet man inte behöver själv är fel men framför allt skapar det en otrygghet för grannarna när de inte vet vem som rör sig i huset, säger Linn Bernhardsson, chef på Stockholmshems hyresjuridiska avdelning.

Stockholmshem är ett av Sveriges största bostadsbolag med cirka 28 300 hyresrätter. Med sina elva polisanmälningar mot olovlig uthyrning till överhyra sticker bolaget ut i branschen.

– Vår ambition är att alltid polisanmäla i de fall det finns tillräcklig bevisning, säger Linn Bernhardsson.

Bolaget välkomnar den statliga utredningen som ser över frågan om att kunna säga upp hyresgäster som begår brott i bostadsområdet och därigenom skapar otrygghet för grannarna.

– Vi behöver vassare verktyg för en trygg miljö i våra bostadsområden. För att säga upp en hyresgäst idag är kravet att lägenheten till helt eller väsentlig del används till brottslig verksamhet. Men många brott i våra bostadsområden begås utanför lägenheten, vilket bidrar till stor otrygghet för övriga hyresgäster. Det är dock viktigt att vi inte går in på myndigheternas ansvarsområden, säger Linn Bernhardsson.

Stockholmshems arbete mot oriktiga hyresförhållanden:

  • På Stockholmshem arbetar hyresjurister och utredare aktivt med utredning av störningar, vanvård och andra avvikelser i hyresförhållanden samt driver störnings- och andra hyresjuridiska ärenden i domstol. Enheten arbetar också vräkningsförebyggande.
  • Under 2022 ledde deras arbete till att 193 lägenheter kunde friställas och lämnas till de som väntar på lägenhet. Sedan 2005 har upp emot 3 000 kontrakt frigjorts.
  • Varje år får bolaget in 400–500 tips från hyresgäster och andra om oriktiga hyresförhållanden.
  • Stockholmshem samarbetar med myndigheter där det finns offentlig data att hämta.
  • Sedan den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra.

Källa: Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega