Bostadsbolaget i Göteborg anställer handledare till feriejobbarna

Abdisalam Yusuf, studerar till lärare och har sommarjobb som handledare. Foto på ungdomsarbetare från tidigare år: Robert Lipic

Sedan några somrar tillbaka anställer Bostadsbolaget handledare som tar hand om feriejobbarna under semesterperioden. Handledarna är ofta studenter som behöver extrajobb, och de utgör en viktig avlastning för ordinarie personal.

Att ta emot ungdomar som sommarjobbare under semesterperioden löser kompetensförsörjningen men är också en viktig samhällsinsats. Samtidigt är det ofta ungdomarnas första anställning i livet, vilket kräver handledare som planerar upplägg men också guidar och stöttar.

Hannes Danielsson, Bostadsbolaget

Det innebär i allmänhet att ordinarie personal får pussla med sina semestrar för att kunna finns till hands. På Bostadsbolaget i Göteborg har man löst det på ett annat sätt, nämligen genom att anställa handledare under sommaren.

– För fem år sedan hade vi 30 ferieungdomar, och då hade vi ordinarie personal som stöttade upp. Men när vi ökade till 90 ungdomar insåg vi att vi behövde anställa handledare. Under semestertider är man ju ofta underbemannad och vi vill undvika att belasta vår ordinarie personal, säger Hannes Danielsson som är HR-koordinator på Bostadsbolaget och samordnare för handledarna.

Behöver tycka om att leda grupper
I år har man anställt 16 handledare. Hälften rekryteras via annons, och de man vänder sig till är främst vuxna som pluggar och därmed är tillgängliga för sommarjobb.

Ungdomarna de ska handleda är under 18 år och sköter exempelvis ogräsrensning, målning och städning. Att handledarna har erfarenhet av fastighetsbranschen är självklart meriterande men inte nödvändigt, menar Hannes Danielsson.

– Huvudsaken är att man är van vid att ta ansvar och trivs med att leda grupper. Att man har sociala färdigheter är också viktigt eftersom man jobbar med ungdomar från olika bakgrund som har sitt första riktiga sommarjobb.

Rekryteras från internt projekt
Den andra hälften av handledarna kommer från Bostadsbolagets projekt Ung Framtid.

Satsningen riktar sig till unga mellan 18 och 30 år i bolagets särskilt utsatta områden och som vill skaffa arbetslivserfarenhet. Varje halvår anställer man omkring 50 ungdomar som får jobba med lokalvård, fastighetsskötsel, utemiljö och andra uppgifter inom bolaget.

Anställningarna gäller för sex månader.

– Det har varit ett stort intresse för de tjänsterna, som ger viktig arbetslivserfarenhet för framtiden. Att handledarna dessutom kommer från våra bostadsområden innebär att de blir viktiga förebilder för de ferieungdomar som också ofta kommer från samma plats, säger Hannes Danielsson.

Stort fokus på bemötande
Handledarna får en introduktionsvecka med olika utbildningsdelar. Bland annat får de lära känna områdena de ska arbeta i och går bredvid ordinarie personal. De träffar även den ordinarie personal som kommer att finnas på plats under säsongen, eftersom dessa utgör ett viktigt stöd för handledarna.

Man går också igenom och planerar för de arbetsuppgifter som behöver utföras framöver, hur närvarorapporteringen fungerar och att arbetskläder finns på plats. Men störst fokus har de mjuka frågorna:

– Vi pratar mycket om bolagets värdeord och det faktum att feriearbetarna är tonåringar och troligen aldrig jobbat förut. Det kräver både lyhördhet och tydlighet från handledarna. Saker som känns självklara för oss vuxna är inte alltid det för ungdomarna – man behöver visa konkret, vara pedagogisk och försäkra sig om att alla förstått och är med på tåget.

”Ta de chanser som finns”
Handledarrollen innebär alltså till största delen att planera, stötta och utföra uppgifterna tillsammans med ungdomarna. En av handledarna är Abdisalam Yusuf som pluggar till lärare.

Det är andra sommaren han haft rollen som handledare för feriearbetare, och han bor dessutom själv i ett av bolagets områden i Västra Frölunda. På fritiden sysslar han med friidrott och tränar barn och unga i förorten, vilket är en värdefull erfarenhet i rollen som handledare:

– Jag kom till Sverige när jag var 15 år och vet hur det är att försöka integreras i ett helt nytt land. Ingenting kommer till en gratis, utan man måste kämpa lite själv också och ta de chanser som finns, säger han.

Disciplinen viktigare än prestationen
Att hantera unga som är oerfarna är en balansgång, menar Abdisalam Yusuf. Han är tydlig gentemot feriearbetarna att han inte är där för att styra och ställa utan för att hjälpa och motivera dem. Och att man jobbar på så gott man kan.

– Prestationen är inte det viktigaste utan disciplinen. Man ska hålla tiderna och veta när det är rast, ringa på morgonen när man är sjuk, inte skrika och gapa i bostadsområdena och vara vänlig mot de som bor i området. Samtidigt behöver vi handledare se till att ungdomarna har en fin upplevelse av sitt sommarjobb och känner att de gör ett bra jobb.

Ungdomarna behöver känna att de räknas
Han upplever handledarrollen som otroligt meningsfull, där även de som i början är lite stökiga och tuffa efteråt vittnar om att de fått med sig viktiga erfarenheter för framtiden. Bland annat om hur man tar ansvar, skriver ett CV och söker jobb.

– Att satsa på förortsungdomarna är jätteviktigt, för de upplever ofta att de inte räknas i samhället. Här kan vi visa dem att de verkligen behövs och det är så roligt när man ser hur stolta, glada och tacksamma de är efteråt!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Hannes och Abdisalams tips för att använda handledare:

  • Ha inte för långa arbetsperioder, för då kan det bli svårt att rekrytera. De som exempelvis pluggar vill ju även hinna vara lite lediga under sommaren.
  • Fokusera på att hitta handledare som tycker uppdraget låter spännande, förstår er vision och gillar att ta ansvar – det är viktigare än att de har erfarenhet från fastighetsbranschen.
  • Lägg upp en bra och gedigen introduktion för hur arbetet ska läggas upp rent praktiskt. Ha också fokus på hur man bemöter och hanterar unga sommarjobbare som ofta helt saknar erfarenhet från arbetslivet. Det som är självklart för oss vuxna är inte lika självklart för dem!
  • Se till att handledarna också får lära känna området de ska arbeta i, liksom den ordinarie personal som ska finnas på plats under perioden och vara ett stöd.
  • Om det är möjligt – rekrytera både handledare och sommarjobbare från samma område. Handledarna blir då viktiga förebilder för ungdomarna.
  • Ha inte för stora arbetsgrupper, för då blir det lätt ostruktuerat och stökigt. Fem-sex ferieungdomar på en handledare är lagom.
  • Det är vanligt att någon/vissa ungdomar i en grupp försöker hävda sig och vara tuffa. Lägg krut på att nå just dessa personer på ett bra sätt – kanske ge dem lite extra ansvar?
  • Glöm inte att människor gillar olika saker! Kolla i gruppen vad ungdomarna gillar att göra och försök anpassa uppgifterna därefter. Men se också till att det finns variation och att man byter av varandra.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega