JM: Goda grannar skapar mer trygghet än övervakningskameror

Vad skapar trygghet i ett bostadsområde? är en fråga som många funderat över under de senare åren. JM har frågat 1 500 personer och fått veta att god ljussättning, goda grannar samt att det är rent och snyggt är viktigare än kameror och vakter.

JM har låtit Kantar Sifo ställa frågan till 1 500 slumpmässigt utvalda personer i Sverige i åldrarna 18–79 och fick veta att inbyggda åtgärder som belysning, gemensamma utrymmen, öppna ytor och att det är rent och snyggt är viktigt.

Utöver ovannämnda förväntade åtgärder visade det sig att god kontakt med grannar är en trygghetsfaktor, mer än varannan person (57 procent) svarade att det var viktigt för tryggheten. Särskilt viktigt visade det sig vara för 60 – 79 åringar, nästan 7 av 10 (69 procent) i åldersgruppen svarade att det är viktigt.

Övervakning med kameror och patrullerande vakter runt bostaden var det däremot färre som ansåg vara en faktor som bidrog till trygghet. Runt var femte person (21 procent) svarade att de ansåg det viktigt för tryggheten.

– Det är många faktorer som påverkar tryggheten i ett bostadsområde. Belysning, säkra gångvägar och öppna ytor är något som vi bostadsutvecklare arbetar med, men resultatet i Boendebarometern ger oss indikationer på att kontakten med grannar också är en viktig faktor. Hur vi skapar förutsättningar för gott grannskap är ett område som vi bostadsutvecklare tillsammans med andra aktörer från civilsamhället och kommunerna kan fortsätta att arbeta vidare med, säger Maria Sandell som är hållbarhetschef på JM.

Exempel från rapporten
Vad är viktiga faktorer för att känna trygghet i bostadsområdet?

  • Rent och välskött 80%
  • God Ljussättning i gemensamma utrymmen 62%
  • God kontakt med grannarna 57%
  • Öppna och överblickbara ytor 50%
  • Bo nära familj och vänner 46%
  • Övervakning (med kameror och vakter) 21%

Läs rapporten Nordisk Boendebarometer här.

Källa: JM

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega