SigtunaHems modell ska ge fler möjlighet att köpa lägenhet

SigtunaHem bygger just nu 46 nya bostadsrätter i Stationshusen. Det görs enligt en ny modell – för att fler ska få möjlighet att äga sin lägenhet.

– Vi ser att blandade upplåtelseformer kan medföra mer välmående, stabila och trygga bostadsområden. Och vi vill sänka instegströskeln och göra det möjligt för andra än dem med höga inkomster och sparkapital att köpa sin egen bostad. Därför har vi tagit fram SigtunaHems-modellen när vi nu för första gången bygger bostadsrätter, säger SigtunaHems VD Göran Langer.

Föreningarna som bildas enligt SigtunaHems-modellen är helt vanliga bostadsrättsföreningar, med samma rättigheter och skyldigheter som traditionella föreningar. Den huvudsakliga skillnaden mot traditionella bostadsrätter ligger i hur föreningarna finansieras, vilket innebär:

  • Lägre pris och krav på kontantinsats för köpare eftersom föreningen tar största delen av lånet – inte den som köper.
  • Föreningslånet ges ut med fast ränta och lång löptid, vilket skapar trygghet och stabilitet i föreningens ekonomi.
  • Föreningarna följer en fastställd amorteringsplan så att skuldsättningen i föreningen minskar drastiskt över tid.

Brf:ernas avtal via kommunägt bolag
Finansieringsupplägget innebär lägre risk för köpare och nybildade bostadsrättsföreningar, och det faktum att avtalsparten för bostadsrättsföreningarna är ett kommunägt bolag borgar för ytterligare trygghet i affären.

– Vi ökar valfriheten genom att erbjuda det här alternativet, och ger fler människor som kanske drömt om att en dag kunna äga sitt eget boende möjlighet att förverkliga den ambitionen, säger Göran Langer.

– De gynnsamma ekonomiska villkoren innebär också att unga vuxna och nya familjer får en chans att ta sig in på bostadsmarknaden.

Hjälpa unga vuxna med första bostaden
För att kickstarta SigtunaHem-modellen så har SigtunaHem nyligen tecknat ett samarbetsavtal med Bosam, ett företag som är specialiserade på att bilda bostadsrättsföreningar enligt en liknande modell, med fokus på att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

– Vi på Bosam har stor erfarenhet av att genomföra den här typen av modell för att sänka tröskeln in på bostadsmarknaden. Tidigare har vi endast fokuserat på samarbeten med privata fastighetsutvecklare och vi ser väldigt mycket fram emot att nu få hjälpa ett allmännyttigt fastighetsbolag på resan att ge fler chansen att förverkliga drömmen om ett eget boende, säger Bosams vd Timmy Andersson.

Källa: SigtunaHem

Projekt Stationshusen

Stationshusen vid Märsta station är SigtunaHems största nyproduktion hittills, ett projekt som totalt kommer att omfatta ett helt kvarter med 210 lägenheter och cirka 2 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.

Den första etappen innehåller 108 lägenheter, varav 46 kommer att säljas som bostadsrätter och de övriga 62 bostäderna blir hyresrätter som hyrs ut via Sigtuna Bostadsförmedling.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega