Poseidon kartlägger otrygghet – vill bort från polisens lista


I en färsk rapport kartlägger Poseidon och socialförvaltningen i Göteborg upplevd brottlighet och otrygghet i Frölunda och Tynnered. Genom att kartlägga och organisera sig i BID är syftet att lyftas bort från polisens listor för utsatta områden.

För att kunna förebygga effektivt mot brott och öka tryggheten i ett specifikt område krävs det grundläggande kartläggning av den rådande situationen. Det handlar om att identifiera problemen. Detta står att läsa i rapporten Trygghet i Frölunda och Tynnered 2022.

Eftersom det är innevånarna själva som bäst känner hur ett område upplevs har man tagit hjälp av 600 boende som har besvarat en enkät, som även innehåller öppna frågor. I trygghetsenkäten har slumpvis utvalda invånare identifierat platser som upplevs som otrygga skriver man i rapporten.

– Vi kommer att ha stor nytta av denna kunskap i vårt samarbete. Den kommer dessutom att underlätta utvärderingar av våra åtgärder. Rapporten kan ses som startskott när vi nu organiserar oss i ett långsiktigt arbete i BID Frölunda-Tynnered. Något som vi alla tjänar på, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, Göteborgs Stad, polisen, invånare, verksamma och besökare i Frölunda och Tynnered, skriver Lena Molund Tunborn, VD för Bostads AB Poseidon och Annika Ljungh, Förvaltningsdirektör på Socialförvaltningen Sydväst i Göteborg.

Tanken är att kartläggningen ska fungera som ett verktyg för konkret trygghetsarbete och den har flera syften; Genom att kartlägga kan man också se vilka åtgärder som behöver sättas in. Det blir betydligt lättare att utvärdera genomförda åtgärder. Det blir sannolikt lättare att engagera andra intressenter i ett konkret arbete och man kan avliva myter.

Åtgärder som de boende helst vill se (av 609 svarande):

  • Snabba reaktioner mot ungdomsbrottslingar (64 %)
  • Fler poliser (59 %),
  • Hårdare straff för brottslingar (59 %)
  • Fler fritidsaktiviteter för barn och ungdomar (58 %)
  • Mer kamerabevakning (56 %)
  • Fler väktare eller ordningsvakter (52 %)
  • Bättre stöd och hjälp till 52 brottsoffer (46 %)
  • Bättre belysning utomhus (43 %)
  • Ökad satsning på skolan (42 %)
  • Åtgärder för att minska arbetslösheten (42 %)

Källa: Bostads AB Poseidon och Socialförvaltningen Sydväst, Göteborgs Stad

Bakgrund BID i Frölunda och Tynnered

Den kommunala fastighetskoncernen Förvaltnings AB Framtiden har uppdraget att få bort alla områden från polisens listor över särskilt utsatta områden senast 2030. Bostads AB Poseidon, som ingår i Framtidenkoncernen, har det övergripande ansvaret i Frölunda och Tynnered.

Under 2022 inleddes ett förankringsarbete med fastighetsägare, polis och Socialförvaltning Sydväst.

Syftet med BID i Frölunda-Tynnered är att ytterligare fördjupa samarbetet mellan fastighetsägare, staden och polisen samt att inrätta och utveckla arenor för kunskapsutbyte, formulering av gemensamma visioner och höjd kvalitet på beslutsfattande samt att stärka förutsättningarna för att hantera problem via gemensamma insatser.

Källa: Rapporten Trygghet i Frölunda och Tynnered 2022

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega