Partnertext från Hogia

Hogias 4 råd – inför nya nordiska betalningsinfrastrukturen

Framtidens realtidsekonomi kräver sekundsnabba betalningar och nu övergår Nordens största banker till en gemensam plattform som hanterar överföringar i realtid – syftet är att skapa världens första integrerade betalningsregion.

Betalmarknaden i världen är under stor förändring och vi går emot en realtidsekonomi där behovet av sekundsnabba betalningar är ett krav.

Vi i Norden har redan en av de mest välutvecklade betalningsinfrastrukturerna, men för att fortsätta ligga i framkant behöver den uppgraderas och bli mer effektiv, säker och konkurrenskraftig.

Nordic Payments P27
Hittills har betalningar skett via bankgirot, men framöver kommer Nordens sex största banker att inleda övergången från Bankgirocentralens tjänster till en gemensam plattform som kan hantera betalningar i realtid: Nordic Payments P27. Och år 2023 väntas äldre filformat, som bankgirot, att börja ersättas med den internationella standarden ISO 20022.

Som nytillträdd vd för initiativet P27 vill Paula da Silva lugna dem som idag använder Bankgirots betalningssystem.

– Det är naturligt att känna viss oro för något nytt och okänt. Men det är viktigt att vara medveten om att många av förändringarna till moderna format hade behövt ske även utan P27. Jag hoppas att det även finns en gemensam förhoppning att det framtida betalningssystemet kommer att förenkla vardagen för många som idag arbetar med betalningar.

Ambitionen med det nya systemet är att öppna upp möjligheter som överföring i realtid, valutaöverskridande betalningssystem samt samarbeten mellan bankerna i de nordiska länderna.

Hogias system stödjer det nya filformatet

Frida Gustavsson, kommersiell produktägare på Hogia Fastighetssystem

Hogia har utvecklat en central tjänst som kommunicerar med storbankerna, vilket innebär att samtliga av företagets system, exempelvis Hogia Fastighet Pro samt ekonomi- och lönesystem, har stöd för det nya filformatet i ISO20022.

– Om du som Fastighet Pro-kund har tjänsten bankintegration så kommer transaktionerna automatiskt att visas i systemet. När dessa sedan är avprickade så syns endast relevanta inbetalningar, i exempelvis vår lösning Open Business. Det är en stor fördel, säger Frida Gustavsson, kommersiell produktägare på Hogia Fastighetssystem.

Övergång till iso-formatet – detta bör du göra nu

  1. Kontakta din bank och säkerställ att de kan hantera ISO 20022-formatet. Säkerställ också att du som kund har de tjänster som krävs för att hantera ISO 20022 hos banken.
  2. Håll dig uppdaterad gällande vad övergången till ISO 20022 kommer att innebära för just ditt företagssystem genom att ta del av den information som kommuniceras (är du kund till Hogia rekommenderas du att läsa den information som publiceras löpande på vårt Kundtorg).
  3. Se över bankinställningarna i ditt system och stäm av om övergången till ISO kommer att medföra att några bankuppgifter behöver justeras för både avsändare (ditt företag) och mottagare (leverantör eller anställd).
  4. Om du är en förvaltare och hanterar lön eller utbetalningar åt företag, tänk på att i god tid informera din kund om att de behöver förse dig med företagets bankuppgifter.

P27 – ett gemensamt initiativ av storbankerna

Transformationen till en ny betalningsinfrastruktur drivs av P27 som är ett gemensamt initiativ bestående av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Group, SEB och Swedbank.

Namnet P27 kommer från företagets mål att förbättra betalningarna för de 27 miljoner invånarna i Norden och ambitionen är bland annat att realtidsbetalningar och betalningar i olika valutor ska bli enklare och mindre kostsamt.

Dela artikeln: LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega