Tio enkla tips stoppar energitjuvar

Energigurun Willy Ociansson delar med sig av sina smarta tips för att minska energikostnaden, förbättra inomhusmiljön och öka hållbarheten.

Willy Ociansson är en av landets främsta experter på kostnadseffektiv energieffektivisering och en populär föredragshållare. Han är dessutom väldigt underhållande när han visar hur löjligt enkla fel kostar fastighetsbranschen massor av pengar varje år.

I faktarutan under artikeln får du tio exempel på fel, varav många är väldigt enkla att rätta till, från Willys föredrag ”Värme, ventilation och energieffektivisering” den 18 mars.

Föredraget ingick i den digitala föreläsningsserien – Energiteknik & klimat i Flerbostadshus som arrangerades av Östergötlands Energi- och klimatrådgivare tillsammans med Energikontoret Östergötland.

”Inte bara prylarna”
– Jag ser mig själv som en allmänpraktiserande doktor i huset. Jag tittar inte bara på ventilationen, värmesystemet, värmepumpen eller vilka fönsterrutor som sitter i huset. Utan jag tittar på allt inklusive den verksamhet som bedrivs i huset, sa Willy och tillade:

– Så det är inte bara prylarna som är viktiga, utan också hur verksamheten bedrivs och inte minst den egna personalen. Vad har de för utbildning, intressen och brinner de för sitt jobb? Och vems fel är det om de inte gör det. Det kan mycket väl vara styrelsens och ledningens fel som inte har pekat ut det här som ett viktigt område.

Fattas viktiga beslut?
Willy visade texten ”i styrelserummet fattas viktiga beslut” som ju kan tolkas på två sätt.

– Det kan ju vara så att man fattar viktiga beslut, men det kan också vara så att besluten fattas, det vill säga att man inte tar de beslut som behöver tas när det gäller energiåtgången. Och det är ju också ett beslut att låta bli att fatta ett beslut. Men då måste man också ta konsekvenserna av det. Vad händer då? Jo, under en längre tid, till exempel 25 år, så kommer den samlade kostnaden att bli ofantligt stor. Miljöbelastningen blir också ofantligt stor och det blir ett otrivsamt inomhusklimat i era fastigheter.

Tre slags fel
De senaste elva åren har Willy rest runt i hela landet och ägnat sig åt felsökning, utbildning och projektledning. De fel som han hittar på byggnader brukar han dela in i följande tre kategorier.

  1. Fel på ritningen
  2. Fel på bygget
  3. Fel under driftskedet

– De fel som var med redan på ritningen är svårast att rätta till i efterhand. Då handlar det om att bygga om och det är vanligtvis ganska kostbart. Även fel på byggarbetsplatsen blir relativt kostbara att rätta till. Men felen som uppkommer i driftskedet går ofta att ratta tillbaka till rätt inställning, men det gäller att hitta inställningarna som är fel.

Enkla åtgärder
Under föredraget den 18 mars gav Willy en lång rad exempel på enkla robusta åtgärder som ibland inte kostar någonting att genomföra.

– Ibland kostar det en liten slant att genomföra och ibland en lite större peng. Men den större pengen behöver inte betyda att det är dyrt eftersom det är dyrare att inte genomföra de här åtgärderna, sa Willy.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Tio tips från Willy

 

  • Problem med värmesystemet i ett äldreboende berodde på luft i elementen, som orsakades av att ett expansionskärl som skulle stå upp låg ner på grund av låg takhöjd på kallvinden. Ett nytt mindre kärl löste problemet och gav bättre inomhusklimat, lägre energiåtgång och betydligt färre klagomål.

 

  • I expansionskärl får det bara finnas rent vatten. Om det finns rostflagor, smuts eller delar av döda djur i vattnet blir det stopp i elementens ventiler som har hål små som knappnålshuvud. Ta bort allt som ligger ovanpå kärlets lock, lyft på locket och lys med en lampa ner i kärlet för att kolla så att vattnet inte innehåller en massa skräp.

 

  • En vanlig elektrisk värmefläkt på 9 000 watt drar lika mycket el som 1 000 LED-lampor på 9 watt. Så var uppmärksam på att sådana fläktar inte står på i tid och otid. De ska bara vara en provisorisk lösning.

 

  • Givare som mäter utomhustemperaturen ska inte sitta under en lampa, vilket var fallet på ett teknikkonsultföretag i Stockholm som hade sin givare under en varm metallhalogen-lampa. När lampan tänds skickar givaren information om hög utomhustemperatur till en DUC (dataundercentral) som stänger av värmen inomhus.

 

  • Utomhustemperaturgivare ska inte heller placeras i soliga lägen. Om det är minus fem grader ute på vintern och solen lyser på givaren kommer den att tro att det är sommar och stänga av värmesystemet inomhus.

 

  • En brf-fastighet hade eluppvärmda trädgårdsplattor på gården. Någon hade glömt sätta knappen till elvärmen på automat, så plattorna var varma året runt. Systemet drog 75 000 watt, hade stått på i 15 år och var föreningens största utgiftspost. Med en värmekamera kan man lätt upptäcka den här typen av problem.

 

  • I ett parkeringsgarage satt 22 eluppvärmda informationsskyltar i en uppförsbacke. Skyltarna skvallrade om att här fanns elvärme i marken som, skulle det visa sig var aktiverad dygnet runt året runt och var en av elslingorna förbrukade nästan 5 000 watt. Installationen skedde 2004 och uppvärmningen har kostat ofantligt mycket.

 

  • 100 000-tals lägenheter från miljonprogrammet har svinkallt på golvet innanför balkongdörren på vintern. Husen har utfackningsväggar där betongen fortsätter rakt ut på balkongen. Genom att bryta upp plåten under balkongdörrens utsida, trycka in tätningsmaterial under tröskeln och sen sätta tillbaka plåten löser man problemet.

 

  • I många flerbostadshus finns jättestora element i entréer och andra allmänna utrymmen. Ersätt dem med ett litet element för att hålla 14 grader. Och tänk på att om man bara stänger av ett stort element i en entré riskerar det att frysa om dörren står öppen på vintern.

 

  • Givare som aktiverar utomhusbelysning blir smutsiga med tiden. Det kan till exempel bli mossa, fågelbajs och lera på dem. Det resulterar i att lamporna utomhus tänds när det är ljust ute. Lösningen är att regelbundet rengöra givarna. Annars kan 72 lampor i parken som lyser dygnet runt kosta extremt mycket pengar.

 

 

Snabbfakta om Willy Ociansson

Willy har jobbat med energi och energieffektivisering i fastigheter i större delen av sitt liv. Han har varit industrielektriker, jobbat i kommunalt fastighetsbolag och sitter i styrelsen för ett fjärrvärmebolag. Idag är han konsult och åker runt i Sverige för att hjälpa fastighetsbolag med felsökning, utbildning och projektledning. Han brinner även för nya innovationer och ett exempel kan man läsa om här: www.vvcbooster.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega