Bättre energiåtgärder i kulturbyggnader

En grupp forskare sammanställer en metod för de bästa energiåtgärderna i kulturhistoriskt intressanta byggnader med hänsyn till kulturvärden, klimatmål och förvaltning.

Under ledning av projektledaren Jan Kristoffersson vid Sustainable Innovation slår forskarna sina kloka huvuden ihop med förvaltare, myndigheter och konsulter i tre workshops. Den första ägde rum nyligen och de två följande planeras till nästa år.

Projektledaren Jan Kristoffersson.

– Syftet är att vi i slutet av 2021 ska kunna presentera en metod som ger konkret nytta i vardagen för till exempel förvaltare, säger Jan Kristoffersson.

I diskussionsgruppen ingår representanter för Riksantikvarieämbetet, Boverket, Göteborgs stad, branschorganisationen Svensk Ventilation, konsultfirmor med flera.

Fem objekt
Gruppen utgår från fem olika objekt; en järnvägsstation från 1890-talet, en samtida teaterbyggnad, ett trevånings flerfamiljhus byggt 1950-talet, en jugendvilla från 1920-talet samt ett flerfamiljshus från miljonprogrammet, slutet av 1960-talet.

– Tanken är att till exempel förvaltare med uppdrag på energisidan eller med uppdrag att renovera ska kunna ha nytta av metoden som vi kommer att lansera, berättar Jan Kristoffersson.

Sex forskare
I hans projektgrupp, som arrangerar nämnda workshops, finns sex forskare från Lunds tekniska högskola samt från Uppsala universitet, Campus Gotland.

Sustainable Innovation är ett icke vinstdrivande bolag som ägs av en ideell förening. Målet är att visa vägen till ett mer hållbart samhälle genom marknadsanpassade miljöinnovationer.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

 

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega