Senaste nytt om solel

Hur ser regler, skatt och lönsamhet ut för solceller? Vilka förändringar är på gång och hur gör de ledande bolagen? Det var temat för Bebos och Beloks senaste webbinarium.

På webbinariet ”Aktuellt inom solel” den 11 maj gav Madeleine Edqvist, advokat på Mannheimer och Swartling, en sammanfattande bild av energiskatten, 255 kW-gränsen och möjligheten till skattereduktion och moms på solcellsanläggningar och solelsproduktion.

Madeleine Edqvist som är specialiserad på energirätt förtydligade också begreppet anläggning gällande anslutningspunkt och placering. Här kan du läsa hennes presentation.

Förändringar av regelverket
Johan Öhnell, styrelseordförande vid Solkompaniet liksom grundare av och drivande kraft vid Solelkommissionen, redogjorde för kommande förändringar inom regelverk och incitament i solcellsbranschen.

Han berättade bland annat att EU:s förnybarhetsråd uttryckt att rådet vill utveckla regler så att all el som produceras och förbrukas inom en byggnad ska vara skattefri. I Sverige innebär 255 kW-gränsen att alla större anläggningar måste betala energiskatt.

Johan Öhnell berättade också om Energimarknadsinspektionen som utreder hur elnätstariffer kan vara ett verktyg för producenter att påverka sina kostnader och där förnybar el och lagring och styrning kommer ha en viktig roll. Här kan du läsa hela hans presentation.

Vasakronans strategi
På webbinariet redogjorde också Akademiska hus, Vasakronan och Riksbyggen för sina strategier när det gäller solelsprojekt och hur de implementerar solcellsanläggningar i sina fastigheter.

Ulf Näslund, teknikutvecklingschef på Vasakronan, berättade att företagets strategi är att bygga på alla tak där det är tekniskt och ekonomiskt försvarbart och att bolaget utvecklar sina tillsyns- och underhållsavtal. Dessutom tittar Vasakronan på möjligheten för byggnadsintegrerade solcellsmoduler i nya byggprojekt.

Han berättade också om Vasakronans nya solcellspark i Fyrislund i Uppsala, som möjliggjordes genom ett PPA-avtal med Vattenfall som reglerar ägande, risk och ansvar. Ladda ner Ulf Näslunds presentation här.

Riksbyggens hållbarhetsverktyg
Riksbyggens energistrateg Mari-Louise Persson visade företagets hållbarhetsverktyg där flera aspekter för hållbart byggande visualiseras och där solcellsprojekt har en given plats.

Hon gav flera exempel på hur Riksbyggen är en del av energisystemet. Bland annat testar företaget solcellsmoduler som tak på parkeringsplatser och använder uttjänta batterier från elbussar för lagring av solel i BRF Viva i Göteborg.

Mari-Louise poängterade att Riksbyggens strategi innefattar att förvalta resultat och lärdomar från pilotprojekt, så att det blir bred tillämpning, mervärde och nytta i fortsatta projekt. Ta del av Mari-Louise Perssons presentation här.

Akademiska hus nollvision
Johan Tjernström, affärsutvecklare vid Akademiska hus, berättade att företaget har en nollvision för sitt klimatavtryck 2025. Akademiska hus ska då ha uppnått en klimatneutral intern verksamhet och fastighetsdrift.

Företaget driver solcellsprojekt i totalentreprenad i samverkan och en framtagen modell för fördelning av risk liksom affärsmodeller för köp av solel mellan Akademiska hus och hyresgästerna. Modellen redovisas i Johan Tjernströms presentation som du finner här.

Akademiska hus bestånd har potential för fyra gånger mer solcellsinstallationer än idag. Företaget har planer på att bygga ytterligare anläggningar som ska generera 8 000 MVh inom de närmaste åren.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Inom kort kommer filmer samt frågor och svar från webbinariet att läggas upp på Bebos hemsida

Webbinariet ”Aktuellt inom solel” arrangerades av Maria Haegermark, CIT, och Charlotta Winkler, WSP, båda samordnare av fördjupningsområdena för solenergi vid Belok respektive Bebo.

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega