Öbos digitalisering ger jobb åt arbetslösa

Örebrobostäder digitaliserar sina lägenheter och ger samtidigt människor en nystart på arbetsmarknaden.

Under ett år ska Örebrobostäder (Öbo) installera digitala mediaboxar i de flesta av sina drygt 22 000 lägenheter. Installationerna kräver en extra insats utanför den ordinarie personalens arbetsuppgifter.

Det allmännyttiga bostadsbolaget har i drygt tio år, som en del av sitt arbete för ett mer socialt hållbart Örebro, hjälpt arbetslösa personer in på arbetsmarknaden. Då bytet av mediaboxar är ett omfattande projekt sågs en möjlighet att kunna skapa arbetsmöjligheter för en stor grupp personer.

20 personer utbildas
Öbo tog därför kontakt med Örebro kommun för att höra om de i sin arbetsmarknadsverksamhet hade personer med rätt kompetens och känsla för service. Svaret Öbo fick var mycket positivt.

Under en dag i slutet av februari genomfördes intervjuer med ett 50-tal personer med vitt skilda bakgrunder som Örebro kommun och Arbetsförmedlingen ansåg vara lämpliga kandidater.

Av dessa valdes sedan 20 personer ut som nu startat en sju dagars utbildning och som sedan, under närmare ett år, ska montera mediaboxar hos Öbos hyresgäster.

Samarbete med Byggtema
– Projektet är också ett led i att digitalisera våra bostäder för att kunna erbjuda olika typer av digitala tjänster till hyresgästerna. Att detta nu dessutom kan få positiva sociala effekter känns riktigt bra, säger Anna-Carin B Magnusson, utvecklingschef på Öbo.

I två av Öbos stadsdelar har Byggtema fått uppdraget att ansvara för installationerna och även de har satsat på ett liknande upplägg via Arbetsförmedlingen med fem nya medarbetare som redan är igång.

Källa: Öbo

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega