Modell för smarta staden

Kvarteret Karmen i Örebro har all teknik som behövs i en smart stad.

Öbos fastigheter är först i Sverige med att kunna leverera energitjänster som bidrar till det nationella kraftnätets behov av frekvensreglering.

I samarbete med innovationsbolagen InnoEnergy och Power 2U har Örebrobostäder (Öbo) som enda fastighetsbolag i landet tagit fram lösningar som kan revolutionera energimarknaden.

Kvarteret Karmen på Tunnelgatan 1 i Örebro är Öbos första bostadshus som har alla delar för att bli en aktiv del i ett energisystem.

– I kvarteret Karmen och i sex andra fastigheter har vi visat ett koncept och en prototyp som vi ser är överförbar inte bara här i Örebro, utan på sikt kan det genomföras i hela samhället så att staden blir en del av den totala energilösningen, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖBO.

Alla delar i systemet
I kvarteret Karmen finns flera delar som Öbo betraktar som byggdelar i en smart stad:

  • Ett stationärt energilager.
  • Solceller.
  • En vehicle to grid-funktion (V2G), en elbil som kan samverka med det stationära batteriet.
  • Möjligheten för huset att medverka i Svenska Kraftnäts handel för aggregerade energitjänster som frekvensreglering.
  • Visualisering av effektuttag i realtid som visas för hyresgästerna via en soffa som finns synlig för hyresgästerna.
  • Industriellt PLC-styrsystem.
  • LSO-uppkoppling (Local system Operator).

Lösningen på effektbristen
– De resultat vi nått har gjorts i ett utvecklingsarbete med InnoEnergy och senare energiinnovationsföretaget Power2U, säger Jonas Tannerstad och tillägger;

– Vi har en riktigt bra styrning av huset som bygger på öppen industriell teknik, en teknisk plattform byggd för att omvärlden och kraven på byggnaden förändras med tiden.

Han konstaterar att effektbristen har blivit en viktig samhällsfråga som bromsar utvecklingen i städer som Stockholm, Uppsala, Västerås, Malmö och Göteborg.

– Med hus som det på Tunnelgatan 1 kan huset bli en aktiv del och bidra med lösningen på effektproblemet, genom att huset ingår i en aggregerad funktion som bistår Svenska kraftnät.

Handel med energitjänster
Öbo visar att hus med stationära energilager kan samverka på ett sätt så att de kvalificerar sig för att delta i en handel av energitjänster som tidigare bara varit förbehållen energibolag.

– Vi har gjort det genom att installera energilager i sju olika hus och kompletterat med teknik för att få dem att samverka på ett kontrollerat sätt. Vi har också visat att elbilar med v2G-funktionalitet kan bli en del av detta system, och det har gjorts genom att vi installerat V2G-laddare och fått dessa att fungera med våra stationära energilager.

Utrullningen fortsätter
Öbos sex övriga fastigheter med denna typ av energilösningar är: Apelvägen 49, Fredsgatan 20, Karlslundsgatan 23, Granrisvägen 27, Södermalmsallén 4-6 och Neutronen.

– Men det tillkommer fler fastigheter efter hand nu och vi känner oss trygga med tekniken, säger Jonas Tannerstad.

Nu fortsätter alltså utrullningen av tekniken i fler projekt för att visa för omvärlden att detta är en fungerande väg att gå.

Tror på en lagändring
Hur ser Jonas Tannerstad på lagstiftningen som i dag sätter käppar i hjulet för utvecklingen av smarta städer?

– Det finns inga hinder om man ser till enskilda byggnader, men vill man koppla ihop byggnader, kan den nuvarande så kallade koncessions-lagstiftningen försvåra möjligheten att bygga lokala energinät. Men vi tror på en förändring som påverkas av det faktum att vi kan påvisa att tekniken finns och att den fungerar.

Kommunala fastigheter
Öbo fortsätter nu arbetet för att förverkliga den smarta stadens energilösningar.

– Planen för Öbo är tydlig. Nu försöker vi skala upp det till kommunal nivå genom att bistå Örebro kommun. Vi får även frågor från andra kommuner och hjälper till så mycket vi kan, säger Jonas Tannerstad.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega