Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Noll köpt energi till 2023 hos Väla

Väla som är ett av Sveriges största köpcentrum ska till år 2023 ha noll i nettoanvändning av energi.  Det ska uppnås med hjälp av omfattande investeringar i egen förnybar elproduktion, energieffektiviseringar och minskad användning.

– Målet är att kunna klippa av alla ledningar som förser oss med energi och på lite sikt bli ett självförsörjande och hållbart energi-ekosystem, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Redan 2012 inledde Väla ett systematiskt hållbarhetsarbete för att minska handelsplatsens inköp av energi. På de här åren har man lyckats minska sin totala energianvändning med 40 procent; från 150 kWh per kvadratmeter till dagens cirka 90 kWh per kvadratmeter.

Framgången är resultatet av investeringar i egen energiproduktion, energieffektiviseringar och minskad användning samt en digitalisering av fastigheterna för att bättre optimera de system som förser fastigheterna med kyla, värme och ren luft.

Väla ska också fortsätta att bygga ut sin solcellspark och det finns en förväntad produktionspotential på 4,5 GWh solenergi per år. Redan idag har Väla en av Sveriges största solcellsparker på taken. Just nu finns här 15 000 kvadratmeter solpaneler som förser handelsplatsen med förnybar solenergi.

Bli den första att kommentera "Noll köpt energi till 2023 hos Väla"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega