Hur får det se ut i trapphuset egentligen?

Vintern är här och trapphusen fylls av blöta pulkor och barnvagnar. HSB:s jurister ger råd för att minska brandrisken och säkra utrymningsvägar.

För vissa personer har trapphuset blivit den perfekta platsen att förvara diverse saker på. Frågan är dock om det är tillåtet att göra så och hur bostadsrättsföreningar ska tänka och agera kring detta.

Trapphuset är en sådan del av fastigheten som föreningen har underhålls- och reparationsansvar för.

Med andra ord är det föreningen som bestämmer vad som får förvaras där. En bostadsrättshavare får alltså inte förvara någonting alls i trapphuset, utan att ha fått ett tillstånd av föreningen.

Utrymning och brandrisk
Föreningen måste tänka på att trapphuset kan vara en viktig utrymningsväg och det bör inte tillåtas att det förvaras saker som blockerar eller försämrar utrymningsvägar.

En annan sak som föreningen bör tänka på är att förvaring av brännbart material i trapphus också kan vara en fara vid händelse av brand.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att trapphus alltid ska vara fria från brännbara föremål. På MSB:s hemsida finns bra information att ta del av kring bland annat detta.

Hjälp från kronofogdemyndigheten
Föreningar kan ta hjälp av kronofogdemyndigheten om bostadsrättshavare vägrar ta bort saker som de har placerat i trapphuset. Det som är aktuellt är då att ansöka om särskild handräckning.

För allas trivsel och säkerhet i föreningen är det förstås önskvärt om styrelsen och de boende kan vara överens om vad som gäller beträffande förvaring i trapphus.

Regler kring detta kan tas in i föreningens ordningsregler och det kan vara bra att med jämna mellanrum påminna de boende om vad som gäller i föreningen.

Källa: HSB

Dela artikeln: LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega