Bred kampanj för säkrare trapphus

Så ska Mimer få bort hyresgästernas prylar från trapphus och loftgångar i alla sina fastigheter.

Fastighetsägare är, enligt Lagen om skydd mot olyckor, skyldiga att se till att trapphus, loftgångar och korridorer är fria från saker som kan brinna och föremål som är i vägen vid utrymning. Men alla i branschen vet hur svårt det är att få hyresgästerna att följa reglerna.

Nu tar Västerås kommunala bostadsbolag Mimer ett nytt grepp för att åtgärda problemet.

Den 18 september fick alla hyresgästerna ett brev där de informerades om att de måste tömma alla trapphus och loftgångar och att Mimer kommer att ta bort samtliga prylar som är kvar den 22 oktober.

Gustav Hanstad, fastighetschef på Mimer.

Första gången
– Tidigare har vi rensat i trapphus i enskilda hus eller områden där vi tyckte att det behövdes. Men nu är det första gången vi går ut till alla våra hyresgäster, säger Gustav Hanstad, fastighetschef på Mimer.

I brevet till hyresgästerna skriver Mimer: ” Vi är måna om dig som hyresgäst och jobbar dagligen med att det ska vara tryggt och säkert att bo hos oss. Därför inleder vi en kampanj som ska säkerställa att trapphus och loftgångar är helt fria från saker så att du och dina grannar kan ta sig ut om det brinner. Ambulans och räddningspersonal behöver också lätt ta sig fram för att hjälpa till om olyckan är framme.” Se länk till informationen under artikeln.

Så går det till
Gustav Hanstad berättar att prylar som är kvar i trapphusen den 22 oktober kommer att märkas, tas bort och förvaras på ett centralt ställe i tre månader.

Hyresgästerna har under denna tid möjlighet att lösa ut sina saker till en kostnad av 300 kronor som läggs på hyran.

Efter tre månader kommer Mimer enligt informationen till hyresgästerna att kasta sakerna, men nu tittar bolaget även på mer miljövänliga alternativ.

Lättare att efterleva
Mimer hoppas uppnå bättre effekt genom att rikta sig till alla hyresgäster samtidigt.

– Vi har inte sett effekterna än, men vi tror på dialog med hyresgästerna och den här kampanjen ska göra arbetet lättare för våra kvartersvärdar. Nu får alla ett väldigt tydligt besked om vad Mimer tycker om det här, säger Gustav Hanstad och tillägger;

– Vi har ett tydligt budskap och vi går ut med ett informationsbrev till alla. Då blir det mycket lättare att gå framåt. Ingen kan ju säga att det här kände jag inte till. Vi har informerat på bred front och då ska det bli lättare att efterleva för alla.

Nolltolerans
Det enda undantaget i kampanjen är rullatorer som ska placeras på anvisade platser. Men i övrigt ska allt bort: dörrmattor, barnvagnar, tidningshögar, blomkrukor, skohyllor, dörrkransar, cyklar, möbler, leksaker med mera.

– Egentligen kan man säga att vi nu har infört nolltolerans eftersom det är det som vi borde ha för att uppfylla säkerhetskraven, säger Gustav Hanstad.

Han berättar att det ringde en hel del hyresgäster samma dag som brevet kom fram.

P-plats för rullator
De flesta frågade vad de ska göra med sin rullator, men än så länge har ingen ringt och krävt att de absolut måste ha sin dörrmatta kvar.

Gustav Hanstad berättar att de som ringde fick beskedet att Mimer kommer att titta på lösningar för rullatorer.

– Det finns ingen färdig lösning överallt, utan det får vi ta hand om från område till område och hus till hus. Det finns olika lösningar.

Kampanjen får beröm
Hans Zwicknagel, verksamhetsledare för Brandsskyddsföreningen Västmanland, välkomnar Mimers initiativ.

– Jag har varit med om att rökdykare snubblat över cyklar och annat mitt under räddningsinsatsen. Så förutom att föremål i trapphusen är brandfarliga kan de hindra hyresgästernas utrymning och räddningstjänstens arbete, säger Hans Zwicknagel.

Han menar att det inte ska finnas några saker alls i ett trapphus eller en loftgång.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Kontakt
Gustav Hanstad, fastighetschef på Mimer
021-39 72 49
Gustav.hanstad@mimer.nu

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega