Här får du hjälp med solel

Kristin Vanky och Jonas Törnell ser många fördelar med Samling för Solel.

Samling för Solel är nätverket för dig som vill ha expertråd, dela erfarenheter, ställa krav på leverantörer och utveckla nya verktyg inom solel, styrning och lagring av el.

Det ideella nätverket som tidigare hette Solcellsgruppen har sedan 2014 varit en av branschens mötesplatser för strategi, lärande och utveckling inom solceller och smarta elsystem.

Idag deltar 16 fastighetsbolag, förvaltningsbolag och fastighetsutvecklare i nätverket.

– Många har utvecklat egna smarta lösningar eller metoder som de vill dela med sig av, bolla och höra hur andra gör. Som beställare idag kan man ha brist på erfarenhet och vara ganska utsatt på en marknad med väldigt många leverantörer, säger Kristin Vanky, energikonsult och projektledare i Samling för Solel på Aktea.

Värdefullt erfarenhetsutbyte
Jonas Törnell, inköpschef affärsområde Fastighet på Atrium Ljungberg, berättar att bolaget har varit med tre år och haft stor nytta av nätverket.

– Eftersom solel är en relativt ny nisch inom fastighetsförvaltning och husbyggnad finns relativt lite kunskap i ämnet i bolag som vårt. Det har därför varit väldigt nyttigt att ta del av andras erfarenhet samt få information om vad som händer i denna bransch där utvecklingen går så himla fort, säger Jonas Törnell.

Han nämner även två andra fördelar med att delta i nätverket.

– Vi får mycket nyttig information om hur regeringen tänker gällande stöd och bidrag och vad vi kan vänta oss framöver. I och med att många duktiga konsulter och forskare kommer och berättar om sin verksamhet finns även möjlighet att knyta nya nyttiga kontakter.

Bollplank för experter
Kristin Vanky tillägger att nätverket är speciellt uppskattat av de som är ensamt ansvariga för de här frågorna i bolag.

– Man kan vara specialist på området eller relativt ny, men ofta finns det inte en hel grupp hos de här fastighetsägarna som arbetar med solel och smarta elsystem. Då är det väldigt utvecklande att få diskutera och gå djupare med  frågor, säger hon.

Deltagarna har tillgång till ett intranät där alla underlag, till exempel mötessammanfattningar, relaterade rapporter och presentationer har sparats.

– Det är en kunskapsdatabas som deltagarna kan använda om de ska göra en investering eller behöver kommunicera något internt eller externt, säger Kristin Vanky.

Tar fram upphandlingsunderlag
Nätverket har fyra träffar per år. Vid senaste träffen hade deltagarna en workshop för att ta fram ett upphandlingsunderlag och andra stöddokument till inköpsprocessen av solelsystem, allt från förstudie till färdig anläggning. I detta arbete är nätverket referensgrupp i ett uppdrag som Aktea har för Energimyndigheten.

– Det är ett exempel på värdet av att vara med och hur vi kan engagera nätverket i annat som ger dubbelt utbyte. Fastighetsägarna som deltar ligger i olika faser, vissa långt fram, andra har inte hunnit lika långt. Så dels får de utbyte av de här diskussionerna, men framför allt möjligheten att vara med och påverka, säger Kristin Vanky.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega