Funderar du på att installera solceller på dina hustak? Det finns enligt Annika Mattsson på Aktea Energy sex faktorer som avgör om det är lönsamt för dig.
Fysiska förutsättningar
– Var ligger byggnaden och i vilket väderstreck ligger taket? Söderläge ger störst solinstrålning men i vissa fall passar öst-västliga solceller bäst, säger Annika Mattsson. Skugga från skorstenar, träd och andra byggnader sänker produktionen.
– Man bör också se till att taket är i gott skick när solcellerna installeras eftersom den tekniska livslängden på en solcellanläggning är minst 30 år.
Planerade ändringar – blicka framåt
– Vilken verksamhet ska vara i byggnaden framöver och hur är statusen på övriga tekniska installationer. Innan du bestämmer dig ska du göra en översyn över kommande behov av nyinvesteringar i resten av huset.
– Solceller passar till exempel klockrent för byggnader med kylmaskiner. Produktion och behov går hand i hand.
Dimensionera efter behov
– Effektbanta först, det vill säga sänk onödigt höga effekttoppar genom att få koll på drifttider och byt till effektivare installationer. Dimensionera sen anläggningen utifrån verksamhetens effektbehov i byggnaden, inte tillgänglig takyta.
Bygglov och stöd
– I normala fall krävs inte längre bygglov för att installera en solcellsanläggning. Men kolla för säkerhets skull upp med din kommun vad som gäller. Tänk på att du kan få bidrag med 30 procent av investeringskostnaden.
Hyresgästernas drivkrafter
– Tänk också på att anläggningen blir mer lönsam om hyresgästerna har gemensamt elabonnemang. Solel har stort marknadsföringsvärde och många kommersiella hyresgäster efterfrågar förnybar energi för sin verksamhet, till exempel en butik eller laddstolpar på parkeringen.
Vem sköter driften?
– Ska din organisation sköta driften själva eller behöver ni hjälp med det? Att producera solel innebär viss pappersexercis, bland annat med elcertifikat och kontakter med nätägaren.
– Anläggningen kräver inte mycket underhåll men panelerna bör inspekteras regelbundet. Det är också viktigt att reagera på larm från uppföljningssystemet och mäta att anläggningen producerar så mycket som utlovat.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se