Smart garage och träskrivare

Carocell, garaget där fler bilar får plats på mindre yta.

Mekatronikstudenter vid KTH har tagit fram ett nytt smartare parkeringsgarage och en 3D-skrivare som gör starkare träkonstruktioner.

Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat få de veta mer om garaget Carocell och 3D-skrivaren Wouldwood.

Det nya parkeringsgaraget Carocell har fördelen att det kan ta fler bilar på ett mindre utrymme.

Bättre träkonstruktioner
Wouldwood gör 3D-utskrifter med trä som material. Det sägs att det görs redan idag, men är inte riktigt sant.

KTH-studenterna försöker styra fiberriktningen i 3D för att kunna optimera styrkan i utskrivna konstruktioner. De tittar även på att använda miljövänligare bindemedel till träfibrerna. Projektet är kopplat mot en forskningsansökan som KTH gör.

Mest nytänkande
Ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller. Han har vissa svårigheter att peka ut det projekt som är mest nytänkande.

– Det är ganska svårt att välja då flera är ganska vilda. Flera projekt har testats men har väl inte riktigt nått marknaden. Wouldwood – 3D-skrivaren för trä – tycker jag är nytänkande, säger Björn Möller.

Störst framtidspotential
Vilket projekt har då störst framtidspotential?

– På kort sikt så ser jag nog Carocell som en säljbar produkt då det är ett tungt företag bakom. Det är väldigt svårt att välja även här, men om man kan använda sig av ett förnybart material som trä och styra styrka och placering i tre dimensioner för små och stora konstruktioner så väljer jag nog Wouldwood.

Presenteras på KTH
Studentprojekten presenteras den 11 dececember klockan 13:15 – 14:45 i föreläsningssal M3 på Brinellvägen 64 i Stockholm. Efter det sker en demonstration projekten.

Det är ingejörsstudenter på mastersprogrammet mekatronik som under nio månader jobbat stenhårt med att utveckla olika innovationer inom ämnesområdet.

Hela sex av sju projekt rör transporter i någon form, men så är mekatronik – en blandning av mekanik och elektronik – också vanligt förekommande i denna bransch.

För mer information och/eller anmälan

Björn Möller
08 – 790 80 72
bjornm@md.kth.se eller press@kth.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega