Tillåtet ha studsmatta på egen uteplats

Förbud i kontraktet behöver inte bli skäl för uppsägning. Pool och studsmatta kan inte förbjudas på den egna uteplatsen enligt Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

— Så länge det inte skadar fastigheten kan en fastighetsägare inte säga upp en hyresgäst även om förbudet finns i kontraktet.

På sommaren är barnen mer kring hemmet och roliga aktiviteter brukar förläggas utomhus. De populära studsmattorna finns i var och varannan trädgård och den uppblåsbara poolen passar för de allra minsta.

Som hyresgäst boende i markplan med egen trädgård är det man själv som ansvarig för det material som förvaras där. Hyresvärden kan ge önskemål om hur de vill ha det i särskilda bestämmelser, men det finns knappast skäl för uppsägning om man väljer att ställa upp exempelvis en studsmatta.

— Många hyresvärdar är rädda för skadestånd om det skulle ske en olycka men det finns ingenting som säger att de blir det om exempelvis studsmattan eller poolen är uppställd på ens egen gräsplätt, säger Lena Andersson ärendehandläggare.

Frågan kom på tal efter en händelse i Kalmar län där de boende fick brev från hyresvärden Rikshem. Enligt hyresvärdens policy fick varken pool eller studsmatta förläggas på gemensamma eller egna ytor.