Fastighetsägare får hjälp med solceller

solel

Västsveriges privata fastighetsägare erbjuds en gratis utbildning för att bli bättre beställare av solcellsanläggningar.

Med finansiering från Länsstyrelsen i Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Fastighetsägarna GFR startas nu en omfattande och unik utbildning för att få fler fastighetsägare att våga investera i solel.

– Det här är oerhört roligt. Vi har märkt ett stadigt ökande intresse för solel hos våra medlemmar och det finns en stor nyfikenhet kring ämnet. Nu kan vi erbjuda den kunskap som krävs för att man ska våga och kunna ta steget att investera i solel, säger Susann Haggren, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarnas kranskommuner.

Lär dig beställa
I det ettåriga projektet utbildas fastighetsägare i att beställa solcellsanläggningar. Utbildningen varvar teori med praktiskt stöd, för att deltagarna i slutändan ska kunna installera anläggningar på sina fastigheter.

Projektet drivs av Hållbar Utveckling Väst, det regionala energikontoret i Västra Götaland, som en del av solelplattformen Sol i Väst.

Start 29 maj
Det första utbildningstillfället hålls den 29 maj och tanken är att fastighetsföretagen ska vara klara med sina installationer när utbildningen är klar i slutet på november.

Hela projektet utvärderas av en utomstående utvärderare och kommer att följas upp efter ett år.

– Det känns väldigt spännande att få hjälpa fastighetsägarna att hitta rätt användningsområden för solceller och tidigt ta viktiga steg i den pågående energiomställningen, säger Amar Delilović, projektledare för Sol i Väst.

Utnyttja takytor
Installation av solcellsanläggningar har goda förutsättningar att bli en stor vinst både för samhället som helhet och för den enskilde fastighetsägaren vars elförsörjning i förlängningen blir billigare.

I Sverige finns en stor potential för att producera mycket mer solel än det görs idag. År 2040 ska Sveriges energiförsörjning vara helt förnybar och en viktig del i målet är att höja solelproduktionen från dagens 0,1 procent av energiproduktionen till en nivå på mellan 5 och 10 procent.

– Men för att nå dit behöver vi utnyttja mycket mer av den tillgängliga takytan på alla typer av byggnader, från flerbostadshus till skolor, äldreboenden och andra verksamhetslokaler, säger Amar Delilović.

För mer information

Susann Haggren
Fastighetsägarna GFR
031-755 33 08
susann.haggren@fastighetsagarna.se

Amar Delilović
Hållbar Utveckling Väst
0760-81 26 63
amar.delilovic@hallbarutvecklingvast.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega