Här satsas på en unik lösning med multipla energikällor

Till nya Råbylund har Heimstaden tagit fram ett unikt energisystem. Systemlösningen består av fjärrvärme, värmepump, värmemagasin i ackumulatortankar, elenergilagring i elbatteri samt solhybrider. Målsättningen är max 42 kWh/kvadratmeter och år.

Området Råbylund i sydöstra Lund består av fem byggetapper. Arbetet påbörjades 2021, och samtliga fem etapper skall stå klara under 2026. Heimstaden är ägare av fastighetsbeståndet och bestämde att en grundförutsättning för området skulle vara en energianvändning på maximalt 42 kWh/kvadratmeter och år.

Kraftringen fick tidigt i processen i uppdrag att ta fram en energilösning för de 367 lägenheterna i de två första etapperna.

Multipla energilösningar
Den nya energilösningen består av fjärrvärme, värmepump, värmemagasin i ackumulatortankar, elenergilagring i elbatteri, solceller el och solceller med el och termisk värme, så kallade solhybrid. Det sista är något som Förvaltarforum har skrivit om tidigare, hos både Wallenstam och Willhem.

Hela energilösningen i Råbylund samverkar i ett styrsystem som kommunicerar med Heimstadens övergripande styrsystem i byggnaden. Det ska göra så att det alltid är den mest gynnsamma energikällan som används.

– Det unika är den sammansatta energilösningen där hybridsolceller levererar både el och termisk energi från solen. Den termiska energin hämtas även om solen inte lyser eftersom panelerna värms av omgivande lufttemperatur. Det ger oss möjligheten att hämta solenergi även under nattetid. I övrigt handlar det lite förenklat om att lagra och flytta överskottsenergi från dag till natt och att förlänga solsystemets varaktighet över traditionell säsong, berättar Jon Svärd, energiexpert i Kraftringen och den som har projektlett lösningen med energisystemet på Råbylund.

Första för Heimstaden
Heimstaden är alltså byggherre och ägare av fastighetsbeståndet i Råbylund och beställare av projektet.

– Byggnationen i Råbylund är det första någonsin för Heimstaden där hybridsolceller används. Vi tycker det är spännande att implementera ny effektiv teknik i våra fastigheter som hjälper oss att minska vårt klimatavtryck och detta är ett exempel på det, säger Annicka Jörgensen, hållbarhetschef Heimstaden Sverige.

Bra referensobjekt framöver
Magnolia Bostad har drivit projektet på uppdrag av Heimstaden. Joel Sandler är projektutvecklare på Magnolia Bostad:

– Det är verkligen roligt att vara delaktig i ett sådant här fint projekt där Heimstaden har satsat mycket på ett smart energisystem. Utvecklingen inom området går framåt i snabb takt. Den valda energilösningen hade för bara fem år sedan känts som en utopi inom området, särskilt för flerbostadshus. Jag är spänd på uppföljningen och är säker på att Råbylund kommer vara ett bra referensprojekt framöver och att vald energilösning kommer att vara standard i de flesta nyproducerade flerbostadshus inom de kommande fem åren. Vi måste helt enkelt utnyttja våra hållbara energikällor och lagra den energin på ett smart sätt för att kunna förbruka den när det behövs, säger Joel Sandler.

Av: Marit Engstedt/ Källa: Kraftringen
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega