Ikano Bostad får unga till jobb och studier: ”Rätt enkel modell”

Foto: Ikano Bostad

Hon kom inte in på högre studier och behövde plugga upp betygen. Då fick Iman Jundi, 24, hjälp att komma ut i arbetslivet via Ikano Bostads satsning Ikano Akademin. – Nu jobbar jag på förskola, men vill gärna studera snart igen, säger hon.

Polis. Det drömmer Iman Jundi om att bli när hon läst upp några av sina gymnasiebetyg. Hon hoppas kunna bli klar under våren.

– Det behövs fler poliser. Man får vara ute mycket i samhället, det verkar vara ett roligt och varierande jobb, säger hon.

Vid sidan av studierna arbetar Jundi just nu på en förskola i södra Stockholm.

– Det är roligt, men det kan också vara rätt stressigt. Jag tycker ändå jobbet passar bra tills jag kommer in på universitet eller högskolan.

Socialt ansvar i sina områden
Vägen till arbetet på förskolan gick via Ikano Akademin, där målet är att få fler unga i arbete eller söka sig till studier. Verksamheten är en del av Ikano Bostads satsning på socialt ansvar i områden man är verksamma i (se faktaruta).

– Jag hade aldrig hört talas om dem innan, men blev intresserad. Min storebror känner ”Walle” och tipsade mig, så jag gick till honom en dag och berättade att jag gärna ville vara med.

Startade i Hagsätra

Anders Wahlqvist, Ikano Akademin

”Walle”, eller Anders Wahlqvist som han heter, startade upp Ikano Akademin i Stockholmsförorten Hagsätra 2014. Området, där Ikano Bostad förvaltar 1700 bostäder, upplevdes som stökigt och otryggt. Skadegörelse var vanligt.

– När vi startade akademin var det i huvudsak grabbarna som hängde i Hagsätra Centrum som var målgruppen. Det var relativt stökiga grabbar, men de allra flesta ville ändra på sin livssituation, berättar Anders Wahlqvist.

Rätt enkel modell
Ungdomarna får tidsbegränsade anställningar för att sköta enklare trädgårdsskötsel och städning under ledning av erfaren personal. I gengäld kräver Ikano Akademin att man kommer i tid, sköter sina arbetsuppgifter och håller sig borta från problem på fritiden.

– Det är ingen hjärnkirurgi, utan en rätt enkel modell. Det finns arbetsuppgifter att utföra, man känner sig värdefull och behövd. Det är jättebra killar och tjejer som ingen trott på innan.

En plusaffär
Idag trivs de boende, stöket är borta och fastighetsskötseln sköts av områdets ungdomar. Sammantaget ger verksamheten konkret affärsnytta, påpekar Wahlqvist:

– Att ge ungdomarna ansvar och möjligheter är en plusaffär för alla.

Ikano Akademin har även ett stort nätverk av företag, där ungdomarna har möjlighet att få jobb. Hittills har drygt 100 ungdomar gått vidare till andra arbetsgivare eller börjat studera. Ungefär 15 procent av deltagarna är tjejer.

– Vi riktar oss främst till de som bäst behöver vårt stöd, allt som oftast är det killar som hamnat snett. Många har en jobbig bakgrund och varit kriminella, men vill förändra sig. Tjejerna har ofta inte samma ”ryggsäckar” att bära på.

Finns det ändå sätt att locka fler tjejer till verksamheten, tror du?
– Ett alternativ kan vara att skapa ett arbetslag med bara tjejer. Det kan vara ett sätt att locka fler tjejer. Samtidigt är det viktigast att de som behöver mest hjälp får det, oavsett kön.

När Iman Jundi arbetade hos Ikano Akademin i somras var hon enda tjejen.

– Jag tror många tjejer inte är så sugna på att jobba med utemiljö eller fastighetsskötsel. Samtidigt var det inte så många av killarna som ville plantera blommor, säger hon med ett skratt.

Katalysator att ta egna kliv
Som tjej och utan kriminell bakgrund är Iman Jundi kanske inte den typiska deltagaren hos Ikano Akademin. Samtidigt poängterar Wahlqvist att verksamheten ska fungera som katalysator för unga vuxna med vilja att ta ytterligare kliv med sitt liv – och där passar Jundi in:

– Man märkte redan efter mycket kort tid att det skulle vara lätt att hitta ett jobb åt henne. Hon var inte någon större utmaning för oss, hennes värderingar var redan på plats, säger han.

Lönsamt att plugga
Även om Jundi trivs med sitt jobb på förskolan lockar framtida högre studier – om inte annat för att kunna få högre lön i framtiden:

– Det finns många jobb där man utför ungefär samma arbetsuppgifter, men där den med utbildning tjänar mycket mer. Så jag tänker att det är lönsamt i längden att plugga vidare och utbilda mig, det ger också större möjligheter att få det jobbet man verkligen vill ha i framtiden.

Källa: Ikano Bostad

Fakta om Ikano Akademin

  • Riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 29 år som bor i Ikano Bostads bostadsområden och som hamnat utanför arbetsmarknad och studier.
  • Verksamheten startade 2014 i Hagsätra i södra Stockholm. Satsningen har sedan dess spritts till Västerås och Malmö och är nu inne på sitt nionde år.
  • Anställningen är tidsbegränsad, oftast cirka ett år, och finansieras helt av Ikano Bostad. Satsningen är idag kostnadsneutral.
  • Ungdomarnas handledare jobbar hos Ikano Bostad som fastighetsskötare, förvaltare och trädgårdsmästare.
  • Deltagarna följer en utvecklingstrappa i fyra steg som också ger chans att höja sin lön. I första steget ligger fokus på att komma i tid, lyssna och lära. Steg två handlar om att tänka på sin attityd och kroppsspråk samt göra sitt bästa. I tredje steget är arbetsmoral och att göra det lilla extra huvudpunkterna.
  • Efter avklarad utvecklingstrappa får ungdomarna hjälp att via nätverk hitta jobb hos andra företag.

Källa: Ikano Bostad

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega