Nu kan vi äntligen få nytt vitvaruavtal!

Efter en lång tid i domstol har nu HBV fått klartecken att gå vidare och teckna vitvaruavtal med tilldelade leverantörer. En nyhet blir att det kommer att finnas en grossist som rankas 2:a. Det är bra för konkurrensen, enligt HBV:s vd Johan Almesjö.

Högsta förvaltningsdomstolen har hanterat en lång överprövningsprocess där Elektroskandia hävdade formaliafel i HBV:s ramavtal 21-101. Den 16 mars meddelades att prövningstillstånd inte medges för den klagande parten Elektroskandia Sverige AB.

HBV, allmännyttans inköpsfunktion, kan därmed gå vidare och teckna ett vitvaruavtal med tilldelade leverantörer. Avtalet är värt upp till fyra miljarder kronor över de närmaste fyra åren.

Ramavtalet omfattar vitvaror för hushåll, som spisar, kylskåp, frysskåp, kyl- och frysskåp liksom även diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

– Processen har pågått i drygt ett år och det känns väldigt bra att vi nu kan gå vidare, säger Jonas Löfgren, Enhetschef Ramavtal på HBV.

Han påpekar att medlemmarna under processtiden kunnat avropa på det befintliga, förlängda avtalet 15-101 Vitvaror – Del A, men att många stora aktörer med större projekt på gång har valt att vänta in det nya avtalet.

Bryter inte existerande avtal
Då befintligt avtal är förlängt till och med 2022-04-20 väljer HBV att inte avbryta det i förtid. Man väljer att teckna det nya avtalet så att det gäller från och med 2022-04-21.

– Redan det tidigare avtalet hade fantastiskt bra priser så i den nya upphandlingen valde vi att fokusera på kvalitet och uppföljning, berättar Jonas Löfgren vidare. Bland annat har högre krav ställts på energieffektivisering, garantiåtaganden och leveranstider.

Bra för konkurrensen
Electrolux Hemprodukter AB kvarstår som rangordnad etta, medan den rangordnade tvåan är ny; ELON Group AB, som är grossist och inte tillverkare.

  1. Electrolux Hemprodukter AB
  2. ELON Group AB
  3. Elektroskandia Sverige AB

– Utifrån att det även fortsättningsvis är Electrolux som är den som är rangordnad som nummer ett i avtalet ser vi inte att det innebär stora förändringar för våra beställare. Men det vi tycker är spännande och bra för konkurrensen är att vi har en ny avtalad leverantör som rangordnad tvåa i form av ELON på avtalet, kommenterar Johan Almesjö, vd för HBV.

Mer information om avtalet kommer inom kort på HBV:s webbplats och man kommer även att arrangera ett webbinarium om detaljer, i god tid till avtalsstart.

Källa: HBV
redaktionen@forvaltarforum.se

HBV:s ramavtal Vitvaror 21-101

Ramavtalet har en beräknad omsättning på närmare 2,8 miljarder kronor och takvolymen är fyra miljarder kronor.

Planerad avtalsstart är 2022-04-21. Avtalstiden är två år med möjlighet för HBV till en eller flera förlängningar. Sammanlagd avtalstid inklusive förlängningar kan maximalt bli fyra år.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega