Partnertext från ByggVesta Fastighetsförvaltning

Kartläggning av klimatrisker: en långsiktig strategi för fastighetsförvaltning

Kronhuset i Uppsala är en av de fastigheter som ByggVesta har analyserat utifrån klimatrisker. Foto: Lasse Olsson

ByggVestas förvaltningsstrategi är att tänka långsiktigt och att riskminimera. Därför har man genomfört en omfattande inventering av beståndet för att hantera klimatrisker. Pågående och kommande projekt planeras nu med anpassningar redan från början.

I en tid då extremväder blir allt vanligare och mer intensivt, riskerar det att rubba boendefunktioner och ge skador på gårdar och fastigheter. Som långsiktig fastighetsägare har riskminimering länge varit en naturlig del av ByggVestas förvaltningsstrategi och under 2023 har bolaget tagit ytterligare steg mot att förstå och hantera klimatrisker genom en omfattande inventering av hela sitt fastighetsbestånd.

Stöd av definitioner och kriterier i EU:s Taxonomiförordning
Under 2022 kom EU:s Taxonomiförordning, ett regelverk som definierar ”hållbara aktiviteter” och styr om finansieringen från banker och övriga finansinstitut till hållbara tillgångar. ByggVesta har välkomnat detta regelverk, eftersom det officiellt definierar vad hållbara fastigheter innebär. Ett av kriterierna i Taxonomin är just kartläggning av berörda fastigheter utifrån klimatrisker – en anledning till varför bolaget genomförde sin inventering.

Genom att genomföra en klimatriskinventering i enlighet med Taxonomin kan ByggVesta också öka transparensen mot sina investerare och försäkringsbolag, vilket kan ha positiv påverkan på lånevillkoren och försäkringspremierna.

Nederbörd och temperaturförändringar
I ByggVestas analys pekade de vattenrelaterade riskerna, såsom ökad nederbörd och översvämningar, ut sig som de mest potentiellt skadliga riskerna i framtiden. Med stöd från kommunernas skyfallskarteringar och sina förvaltares expertis om potentiella vattenansamlingspunkter fick verksamheten en djupare förståelse för fastigheternas utsatthet.

En annan identifierad risk, som inte orsakar direkta skador på fastigheten, men värd att beakta utifrån en ekonomisk aspekt, är ett allt varmare klimat. Framtida högre temperaturer medför en utmaning för boendekomforten i fastigheter. Antalet högsommardagar i Stockholm förväntas stiga till över 30, jämfört med endast två för drygt 20 år sedan. Detta påverkar hyresgäster och kan innebära ökad energianvändning för egna kyllösningar hos hyresgästerna och till och med ökad risk för omflyttningar.

Proaktivitet – från analys till handling

Marit Appelgren

Analysen visar att ByggVesta redan tidigare har varit bra att ta hänsyn till klimatrisker utan att nödvändigtvis benämna dem så. Riskerna har exempelvis fångats upp i dagvattenutredningar och geotekniska undersökningar vid val av grundläggning. Nu har den bredare klimatriskanalysen blivit en integrerad del av utvecklingsprocessen, vilket innebär att pågående och kommande projekt planeras med anpassningar för klimatrisker från början.

– Genom denna noggranna screening har vi skaffat oss en omfattande kännedom och förståelse för framtida risker för vårt fastighetsbestånd. Vårt nästa steg är att under 2024 utarbeta en åtgärdsplan för att minimera dessa risker och stärka våra fastigheter för kommande utmaningar och framtida riskscenarios, säger Marit Appelgren, fastighetschef ByggVesta.

Alicia Åhlfeldt

Exempel på relevanta åtgärder kan vara att minska mängden hårdgjorda ytor, öka vegetationen och se över vattnets flödesvägar. Att leda bort vattnet på ett lämpligt sätt kan kräva samverkan med andra fastighetsägare och kommuner, medan det i andra fall kan räcka med en extra pump i garageplanet.

Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg på ByggVesta betonar:
– En klimatriskanalys är en mycket låg försäkringspremie för att få kännedom om sina fysiska risker. Fastighetsägarna Sverige har tagit fram en vägledning och det finns mycket tillgängliga och öppna data för att göra sådana analyser på egen hand, så det är bara dumt att låta bli.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega