”Skotta säkert” gör din upphandlade tjänst säkrare

Sedan Plåt & Ventföretagen startade licensutbildningen ”Skotta säkert” har det dragit ner antalet takskador till noll. Licensen borgar för ekonomiskt stabila entreprenörer och helhetstänk kring skottning – och en bättre uppköpt förvaltningstjänst.

Det är fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som ansvarar för att få bort snö och is från taken. För att arbetet ska bli utfört på ett säkert och professionellt sätt bör licenserade takskottare enligt ”Skotta säkert” anlitas.

– Det här är ett licensieringssystem som är tydligt och innehåller information riktad till alla inblandade. Det innebär också att alla som arbetar med takskottning kan genomgå en utbildning för att kunna utföra jobbet på ett säkert och tekniskt korrekt sätt, fortsätter Johan Petersson.

Skador på egendom och person minskar
Det är nu 10 vintrar sedan Plåt & Ventföretagen, tillsammans med försäkringsförmedlarna Säkra, tog initiativ till Skotta säkert. Målet var att minska skadorna på person och egendom vid takskottning och en nollvision infördes. Innan ”Skotta säkert” uppstod det skador på fastigheter, egendom och person i samband med takskottning för miljontals kronor varje år, men sedan ett år tillbaka orsakar inte förbundets medlemmar längre några skador på tak.

– När ”Skotta säkert” lanserades, vintern 2012-2013, var målet att undvika takskador som orsakas av snöskottning. Ett mål som vi nu alltså har uppfyllt, säger Johan Petersson, partneransvarig på Säkra.
Genom ”Skotta säkert” får de licensierade takskottarna ett helhetstänk vid takskottningen där de lär sig att använda rätt säkerhetsutrustning och skottningsverktyg på taket, rutiner för att spärra av området nedanför taket och att ta hänsyn till egendom som kan ta skada av fallande is och snö.

Försäkringsbolagens krav
Ett annat viktigt skäl till att anlita licensierade takskottare är att de flesta försäkringsbolag i dag ställer krav på att takskottarna ska vara licensierade, detta för att försäkringen för fastigheten ska gälla.

– För en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening är det viktigt att tänka på att entreprenören bör vara licensierad enligt ”Skotta säkert” eftersom en sådan takskottare har kunskap om säkerhetsarbetet vid takskottning och hur de ska arbeta för att undvika skador på person och egendom, säger Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen.

Borgar för stabila entreprenörer
Emelie Persson, som driver medlemsföretaget Björn Persson Plåtslageri i Stockholm, har arbetat med snöröjning i många år. Hon menar att ”Skotta säkert” är positivt för branschen, bland annat för att skadorna på taken minimeras, då licensierade takskottare använder skyfflar och klubbor i plast i stället för vassa verktyg som kan skada taket. Emelie Persson anser även att taksäkerheten har blivit bättre.

– Jag vill rekommendera alla fastighetsägare som behöver anlita entreprenörer som tar bort snö och is från taken, att välja företag som – förutom att de har ”Skotta säkert”-licens – också är medlemmar i Plåt & Ventföretagen. För det ökar chanserna för att det är ett ekonomiskt stabilt företag som utför arbetena och att det finns krav på kollektivavtalsenliga löner, säger Emelie Persson.

Källa: Plåt & Ventföretagen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega