Stockholmshem – ett av årets karriärföretag

Ida Ländin, chef för underhållsstrategi och Malin Flodqvist, HR-ansvarig för ledarskap och utveckling på Stockholmshem.

Varje år utses landets 100 mest ”attraktiva arbetsgivare” av Karriärföretagen. 2022 är det flera fastighetsbolag med på listan. Stockholmshem är ett av dessa. De lockar med employer branding, utvecklingsmöjligheter och omtanken om sina medarbetare.

– Jag har jobbat på Stockholmshem i 13 år. Men så ser det inte ut i dag. Människor jobbar oftast i några år på ett ställe, sedan gör man något annat. Vi kommer vara vana vid en viss personalomsättning även i fortsättningen. Därför är det viktigt för oss att satsa på våra medarbetare så att de kan utvecklas inom företaget, säger Malin Flodqvist, HR-ansvarig för ledarskap och utveckling, på Stockholmshem.

Hon beskriver rekryteringsläget för Stockholmshem som gott. Anledningen till det är flera; bra förmåner, spännande arbetsuppgifter och en inkluderande kultur där medarbetarna kan växa, komma med idéer och ha utrymme för att fatta egna beslut. Men också Stockholmshems arbete med employer branding.

– För att kunna locka de bästa kandidaterna måste vi berätta om vad vi gör, bland annat i sociala medier. Det stärker både oss som arbetsgivare och vårt varumärke, säger Malin Flodqvist.

Locka rätt kandidater
Arbetet med employer branding gör en tydlig skillnad. Enligt Malin Flodqvist har kandidater som de träffar läst på om bostadsbolaget och vill vara en del av det.

Så var det för Ida Ländin. Hon är utbildad inom konst, arkitektur och som byggnadsingenjör.
Hon har yrkeserfarenhet från entreprenadsidan där hon har arbetat med ombyggnad och varsam renovering, med allt från kulturbyggnader till miljonprogram i Fittja.

Sedan ”klev hon över” till beställarsidan som ombyggnadschef innan hon kom till Stockholmshem. Sedan oktober 2021 är hon chef för underhållsstrategi. Det var flera saker som lockade henne till Stockholmshem.

– Viljan att värna vårt kulturarv och Stockholmshems arbete med rättvist byggande, tyckte jag stack ut. Men också att kräva goda arbetsvillkor och att man vill verka för ett socialt ansvar. Det är viktigt att den största allmännyttiga aktören i Stockholm tar det ansvaret, säger hon.

Arbetsplats med stora möjligheter
Att attrahera rätt kandidater är en sak men att sedan behålla dem är en annan. För att göra det satsar Stockholmshem mycket på kompetensutveckling.

Malin Flodqvist beskriver bolaget som en lärande organisation där medarbetarna både ska kunna utvecklas i sin yrkesroll och söka tjänster internt. Något som görs bland annat med en utbildningsportal som hela tiden fylls på med skräddarsydda utbildningar.

Det ges även valideringsutbildningar för olika yrkesroller, som till exempel förvaltare och projektledare. Dessutom finns ett utbildningspaket till alla chefer.

– Vi har ganska chefstätt och satsar mycket på kompetensutveckling för våra chefer. Förra året hade vi till exempel utbildning i fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering. Vårt värderingsarbete är viktigt, utveckling, omtanke och handlingskraft ska genomsyra allt vi gör. Men också att hela tiden lyfta kunden, att alltid se nyttan för vår slutkund, säger Malin Flodqvist som tycker att bolagets verksamhet med att skapa fler bostäder till stockholmare är ett viktigt uppdrag. Och att gränslandet mellan affärsmässighet och det allmännyttiga uppdraget gör arbetsplatsen extra intressant.

– Vi inom allmännyttan kan inte bara säga att vi jobbar med hållbarhet och att vi finns för alla, vi måste också göra det. Det är så häftigt att jobba i ett bolag med ett samhällsansvar som samtidigt ska generera vinst, som går tillbaka till verksamheten. Det finns ett driv och ett människovärde i det, säger Malin Flodqvist och får medhåll av Ida Ländin.

– Man har tagit ett övergripande grepp på hållbar utveckling och har hela tiden våra hyresgäster i fokus. Vi som arbetar på Stockholmshem har en stor möjlighet att påverka och jag känner mig väldigt delaktig. Omtanke genomsyra allt. Vi sitter på olika kunskaper och det drar man nytta av på ett bra och inlyssnande sätt, säger Ida Ländin.

Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se

Fastighetsbolag med på Karriärföretagens lista 2022

AMF Fastigheter
Familjebostäder i Göteborg
Heimstaden
Hemsö
Huge
Stena Fastigheter
Stockholmshem
Uppsalahem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega