Det är helt orimligt att vi tillåter detta ske

Foto: Gustav Kaiser

Anna Denell är hållbarhetschef på Vasakronan och har ett genuint engagemang. Från den dagen hon fick en aha-upplevelse har hon arbetat för Vasakronans miljömål. Nu pekar hon ut en ny riktning – social hållbarhet är något vi inte kan blunda för.

Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell är en av profilerna i fastighetsbranschen och många av oss har sett henne tala varmt och entusiastiskt om hur branschen kan agera för att göra skillnad. Men hållbarhetsfrågor har inte alltid varit hennes totala fokus. Hon kan med exakthet berätta när hon fick sin aha-upplevelse. Vi kommer till det lite senare.

Hållbar förvaltning
Att hon numera är engagerad i hållbarhet kan ingen tvivla på. Hon räknar med självklarhet upp punkter som ingår i en hållbar förvaltning. Detta innebär bland annat att ha koll på sin energianvändning och att göra medvetna val när det gäller material vid reparationer och underhåll. När vi kommer till social hållbarhet inom förvaltning går Anna Denell igång. Här visar hon vad som är hennes hjärtefråga.

– Det är något som jag tycker vi pratar alldeles för lite om i branschen. Det finns en hel del symbolhandlingar kopplat till social hållbarhet; att bygga en grillplats för att få folk att samlas är såklart en god gärning i sig men vi löser inte de stora sociala utmaningarna vi som bransch bidrar till, säger Anna Denell och fortsätter:

– Social hållbarhet handlar om att vi i vår verksamhet är beroende av en massa människor för att det ska fungera. Det kan vara inhyrda firmor för städning, snöskottning eller underhålls- och reparationsarbeten. I alla de tjänsterna finns en jättestor risk för att människor utnyttjas.

Korruption och dåliga arbetsförhållanden
Anna Denell påpekar att fastighetsbranschen måste bli mer medveten om hur de med sin verksamhet påverkar människor, samhället och samhällsstrukturen och att man måste vara mer vaksam så verksamheten inte bidrar till korruption och dåliga arbetsförhållanden.

Hon ”erkänner” att Vasakronan än så länge inte gör så mycket annorlunda än andra och att det finns stora risker både kopplat till bygg, städning och skottning.

– Vi försöker ha örnkoll på våra leverantörer och bara köpa tjänster av dem som vi tror på. Vi ställer höga krav på både arbetsmiljö och arbetsvillkor. Vi går själva ut och gör personkontroller för att verkligen veta att det är rätt personer som utför tjänsterna vi köpt.

Grogrund för organiserad brottslighet
Inspektionerna behöver i princip göras vecko- eller månadsvis, åtminstone initialt. Enligt Anna Denell är det nödvändigt.

– Det tokiga är, att vi i en hel sektor inte erkänner för oss själva att det är ett problem som vi behöver jobba med. Tar vi inte tag i det så skapar vi en grogrund för dels organiserad brottslighet, dels grovt utnyttjande av människor.

Vanligt förekommande i offentlig sektor
I förlängningen ser Anna Denell vad som kan ske om de oseriösa företagen får härja. Vi slår undan benen på de seriösa företagen genom att köpa tjänster av de oseriösa. Fler invånare på lokalnivå skulle dessutom kunna få arbete vilket i sin tur minskar risken för kriminalitet och utanförskap. Dessutom skapar lokala arbeten mer ekonomisk aktivitet i våra närområden. Enligt Anna Denell är det upphandlingar som styrs av ekonomi, som i många fall är boven.

– Frågan är om det inte är ännu mer vanligt förekommande när det är offentliga aktörer, på grund av att de lyder under LOU, där man måste ta den billigaste offerten.

Orimligt att vi tillåter det
Samtidigt som Anna Denell ondgör sig över hur det ser ut i branschen vill hon vara tydlig med att Vasakronan själva ännu inte har kommit så långt i denna fråga. Däremot säger hon att de har identifierat den och uppmärksammar den.

– Det här är en fråga där vi kan göra skillnad och faktiskt vill driva den i hela branschen. Det är helt orimligt att vi tillåter detta ske.

Se om de egna husen
Hon vill också uppmana fastighetsägare och förvaltare att ta ansvar för att syna sina egna leverantörsled. Dessutom behöver vi vara uppmärksamma på vad som ibland sker i våra egna hus.

– Som fastighetsägare har du ansvar för vilka du hyr ut dina lägenheter eller lokaler till. Det kan finnas hyresgäster som i sin tur hyr ut madrassplatser till migrantarbetare eller en lokalhyresgäst som driver en verksamhet som utnyttjar människor och där lokalen är en förutsättning för att kunna driva den affärsverksamheten. Det finns alltid en fastighetsägare i botten och det är inte okej att lokaler används i verksamheter som utnyttjar människor, säger Anna Denell med eftertryck.

Aha-upplevelsen
Anna Denells engagemang för hållbarhetsfrågor går inte att ta miste på. Det som fick igång henne var en specifik aha-upplevelse, 2007.

Hon arbetade som biträdande regionchef i Stockholm på dåvarande AP Fastigheter, innan man köpte upp Vasakronan och bytte namn. Anna Denell besökte ett heldagsseminarium och stod i lobbyn för att se vad nästa programpunkt var; Anders Wikman skulle prata om klimatförändringar. Det lät inte särskilt lockande så Anna valde att sätta sig längst bak, för att kunna smita ut om det var för tråkigt.

– Jag började lyssna och plötsligt insåg jag: Herregud, jag har ju inte förstått någonting! Jag insåg att tiden är så kort att alla i min generation kommer att uppleva klimatförändringarna och att det inte är något som kanske kommer att inträffa i en avlägsen framtid. Det kommer även att påverka alla företag och vi måste förhålla oss till det. Efter den dagen så fanns det inte ett möte där jag inte tog upp klimatfrågan. Jag tror att en del kollegor undrade om jag hade fått en skruv lös, säger hon och skrattar.

Tjatade till sig jobbet
Men Anna Denell fortsatte att tjata och kort därefter fick bolaget en ny VD. Han kom från Skanska och hade med sig deras arbete med miljöfrågor. Han förstod hur viktig miljöfrågan var för ett bolag.

Ett halvår senare köpte AP Fastigheter Vasakronan av staten. Man identifierade att miljöfrågorna kunde bidra till att binda ihop de två olika företagen, för att skapa en ny gemensam kultur. När organisationen skulle bemannas sa Anna Denell att det bara var ett jobb som hon var intresserad av och det var den nya tjänsten som miljöchef.

– Jag brukar säga att jag tjatade till mig jobbet, skämtar hon.

Tre vändpunkter
Till en början arbetade hon ganska mycket i motvind. Det fanns ledande befattningshavare som inte tyckte att det var en viktig fråga, det kostade bara pengar. Men tre händelser blev vändpunkten.

Den första var när Vasakronan skrev sitt första gröna hyresavtal. De fick mycket publicitet kring det och internt var många engagerade i arbetet.

Det andra var att Vasakronan tidigt valde att miljöcertifiera sina byggnader. Motståndet internt var att det tog tid och kostade pengar. Men när en befintlig hyresgäst valde att förlänga sitt hyresavtal och sa till förvaltarna att det var tur att Vasakronan hade miljöcertifierat byggnaden för annars hade de flyttat ut. Deras huvudkontor hade ställt krav på certifiering. Då förstod förvaltningen att det där med certifiering var något viktigt.

Finansavdelningen visar intresse
Den tredje händelsen var att Vasakronan gav ut världens första gröna företagsobligation. De som jobbade med finans insåg att det gick att spara pengar på miljön.

– Plötsligt ville finansavdelningen lära sig allt om miljöcertifieringar och energiprestanda. Det fanns inte under deras radar innan. Jag hade aldrig suttit på samma möte som vår finanschef, men sedan den dagen har jag möten med den avdelningen i princip varje vecka.

Vasakronan påverkar en hel bransch
Även om det ibland har varit motigt att få gehör för sina frågor säger Anna Denell att det är positivt att arbeta med hållbarhet på bolaget.

– Det är roligt att vara just på Vasakronan som tar de här frågorna på allvar och där det finns stora möjligheter till utveckling. Vi har idéer och genomför dem. Utan att låta alltför pretentiös så påverkar det vi gör en hel bransch. Ibland inte bara i Sverige utan även utanför.

Inspireras av forskare
Hon har turen att i sin roll som miljöchef få hamna i sammanhang där hon får lyssna på duktiga föreläsare. Hon inspireras av klimatforskare och auktoriteter på området.

– Det är ju så att även sådana som jag, med stark övertygelse, ibland kan få tvivel. Till exempel nu med en ny regering, som i mitt tycke verkar ta väldigt lätt på klimatfrågan och som även sänder ut fel signaler. Efter pandemin verkar folk också ösa på mer än innan och unna sig. Då är det lätt att man tappar hoppet. Men jag får kraft och ny energi av att lyssna på några som faktiskt kan och vet.

Swimrun med tydliga mål
Anna Denell finner även styrka och kraft utanför arbetet och det gör hon genom trädgårdsarbete och att träna swimrun. Hon simmade som ung och ofta finns målet att delta i ett lopp. Det ger motivation till träning och att ha en tydlig målbild är viktigt, enligt henne.

– Jag behöver ha något att sträva efter. Det är nog en drivkraft för mig, oavsett om det gäller träning eller jobbet. Jag har sett effekten i bolaget, av att ha utmanande tuffa mål. Hur det verkligen skapar ett helt annat driv, säger Anna Denell.

Framtidens hållbara frågor
Det finns flera hållbarhetsfrågor framöver som känns viktiga anser Anna Denell. Hur ska vi effektivisera användning av befintliga lokaler till exempel. Det kommer att påverka lagstiftning såväl som hantering av detaljplaner. Hon tror att det kan komma fram spännande affärsmöjligheter genom mer flexibla fastigheter.

Sedan återkommer hon till de sociala frågorna och hur det kommer att påverka branschen.

– Det finns starka intressen som nog inte kommer att gilla att vi ger oss in i den frågan. Men jag tror vi måste göra det. Blickar vi tillbaka på miljöfrågorna så valde vi på Vasakronan att jobba långt utöver vad lagen krävde av oss då. Nu kan Vasakronan på nytt föregå med gott exempel.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Anna Denell

Ålder: 50, i början av december
Uppvuxen: I Uppsala, var tidigt intresserad av hus, cyklade runt och tittade på nybyggen.
Utbildning: Började på Väg och Vatten men bytte till Lantmäterilinjen på KTH.
Karriär: Första jobbet var på Locum, Region Stockholms fastighetbolag. Därefter AP Fastigheter/Vasakronan som förvaltare, affärsområdeschef och biträdande regionchef Stockholm. Hållbarhetschef på Vasakronan sedan 2009.
Familj: Man och 3 barn, samt 2 hundar.
Bor: Villa i ett energieffektiviserat gammalt trähus i Bromma.
Fritidsintressen: Träning, swimrun och trädgård. Min man och jag är väldigt trädgårdsintresserade. Vi är med i Stockholms Rosensällskap. Numera odlar vi även ätbara saker.
Dold talang: Italiensk matlagning. Mina barn brukar säga att inget går upp emot mammas Pasta all’Arrabbiata.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega