Familjebostäder i Göteborg: ”Nu sparar vi vatten”

Just nu pågår ett vattenoptimeringsprojekt i Familjebostäders fastigheter för att spara både miljö och onödiga kostnader. Tommy Tollbom, energiingenjör på Familjebostäder, berättar mer om vad det innebär.

För tio år sedan gjordes ett vattenoptimeringsprojekt hos bolaget. Nu är det dags igen, men med möjlighet till bättre tryckbalansering i kranarna.

Felsökning av tappställen
Vattenoptimeringsåtgärder började förra året i Tynnered och på delar av Hisingen, där ungefär 3 000 lägenheter berörs. I år genomförs projektet i Bergsjön, Eriksbo, Hjällbo, Kortedala, Heden, Skintebo och Gårda. Totalt berörs cirka 5 500 lägenheter.

– I detta projekt innebär att vi har gjort och gör kontroll och felsökning av samtliga tappställen och wc-stolar med avseende på funktion, felanslutningar, överströmningar och läckage. Dessutom görs demontering och nyinstallation av flödesreglerande utrustning inom lägenheter, säger Tommy Tollbom.

En tekniker bokar besök hos hyresgästen för att byta ut den så kallade strålsamlaren, pipen i änden på kranen. I köket byts den till en ledad som kan vinklas åt olika håll för att underlätta avspolningen. Även silen som reglerar vattenflödet byts ut. Bad och dusch får ny slang och nytt munstycke.

– Översynen innebär en besparingspotential med bibehållen funktion, jämnare tryck och ny, fräsch utrustning, vilket brukar vara uppskattat, säger Tommy.

9 000 kronor per år
Han förklarar att detta är ett bra sätt att bidra till att motverka framtida hyreshöjningar. En droppande kran kan läcka 40 liter på ett dygn, vilket kostar cirka 300 kronor på ett år. I en läckande toalett kan det rinna 1 000 liter på ett dygn, vilket kostar ungefär 9 000 kronor per år.

– Om du ser något oförutsett läckage uppmanar vi dig att genast göra en felanmälan hos bovärden, säger Tommy.

Källa: Familjebostäder i Göteborg

Vattenspartips

  • Stäng av kranen. Du sparar upp till sex liter vatten i minuten om du stänger kranen när du borstar tänderna.
  • Undvik badkar. Duscha i stället. Ett bad i badkaret drar mer vatten än vad en person i Sverige förbrukar i genomsnitt under ett dygn (140 liter).
  • Duscha snabbt. I de nya duschmunstyckena rinner det ungefär nio liter vatten i minuten. Duschar du i fem minuter i stället för tio, sparar du alltså 45 liter! Stänger du av kranen när du tvålar in dig och sätter i schampo eller balsam sparar du förstås ännu mer.
  • Diska smart. Om du diskar en normalstor disk under rinnande vatten går det åt cirka 120 liter vatten. Spara vatten genom att: Organisera disken först och skrapa av matrester. Använd diskbalja i stället för att diska under rinnande vatten.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. Ibland räcker det med punktvis fläckbehandling eller att hänga ut dem på vädring.
  • Kallt vatten. Fyll en kanna med vatten och ställ i kylskåpet i stället för att låta kranen rinna tills vattnet blir kallt. Använder du samma glas för dricksvatten under dagen så sparar du dessutom disk.

Källa: Familjebostäder i Göteborg

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega