”En Stockholms High Line är ingen utopi”

New York High Line.

Att kunna gå från T-centralen till Kungsträdgården via taken. Låter det orimligt? Enligt Urbangreen finns alla möjligheter att få till ett sammanhängande och grönt promenadstråk. Och med detta lyfta Stockholm till en helt ny nivå.

Inspirationen kommer från New Yorks tidigare tågbana på västra Manhattan. Den öppnades som en grön oas för allmänheten 2009.

Marcus Edvinsson på Urban Green

– Det är absolut ingen utopi att få till en liknande grön lösning på höjden även i Stockholm, säger Marcus Edvinsson, projektledare på Urbangreen, övertygande.

Han beskriver en sådan satsning som en självklar turistattraktion, ett effektivt sätt att befästa och förstärka Stockholms goda gröna rykte utomlands och en möjlighet för fastighetsägarna att verkligen bidra till något större.

– Det handlar inte bara om att förädla sin fastighet, skapa mervärde för hyresgästen eller stockholmarna, utan även om att göra en stor miljöinsats. Förtätningen av Stockholm pågår och i och med den behöver vi kompensera genom att ta nästa gröna steg. Då är taken en till stor del outnyttjad resurs, säger Marcus Edvinsson.

Tystnad har blivit lyx
Att anlägga gröna taklandskap går enligt honom även hand i hand med det många behöver idag, stressa av, komma närmare naturen och få en stunds vila från alla ljud.

– Även om du går in i Humlegården upplever du inte samma tystnad som du gör på ett högt tak, de enda ljud som tar sig upp är egentligen utryckningsfordonens sirener. Åk upp till nionde våningen på Sveavägen 44 och upplev lugnet själv, uppmanar Marcus Edvinsson.

Adressen han hänvisar till har en takpark som Urbangreen anlagt på uppdrag av Skandia Fastigheter. En plats som används flitigt av lokalhyresgästerna, men som även är tillgänglig för allmänheten. Taklandskapet är på cirka 0,3 hektar, lika stort som Hötorget.

Enligt Urbangreen finns möjlighet till ytterligare tusentals kvadratmeter taklandskap inom samma spektra i Stockholm. En utveckling som skulle skapa ett helt nytt skikt av staden.

Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se

Läs också

Gröna tak tar hand om regn och hyresgäster

New York High Line är en övergiven upphöjd järnväg på Manhattans västsida som byggts om till en lång och smal park. Den är cirka 2,5 kilometer lång och löper från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street mellan 10th och 11th Avenue.

Spåren var i bruk mellan 1934–1980, men sedan 2009 är det fritt fram för allmänheten att visats där gratis. The High Line är öppen dagligen fram till kl. 19, men på våren och sommaren stänger den senare.

Besök New York High Lines hemsida

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega