Skövdebostäder satsar på lagring av solenergi

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto

Skövdebostäder har installerat omkring 40 solcellsanläggningar i sina områden de närmaste åren. Den senaste satsningen är en ny anläggning med batteri på Hästhoven – vilket ger möjlighet att lagra energin.

Tobias Nilsson, Skövdebostäder

Under våren har Skövdebostäder satt upp solcellspaneler på garagetaken på området Hästhoven, som är ett låghusområde i stadsdelen Ulveket-Dälderna.

– Det nya med anläggningen är att vi har installerat ett batteri som kan spara energin. Detta är en lösning som passar extra bra på Hästhoven. Många har egen elbil och laddar den efter jobbet på eftermiddagen eller kvällen, då solen inte är så stark. Då kan vi i stället använda solenergin som genererats under dagen. Elen används också på andra ställen i området, till exempel till utebelysningen, berättar Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

40 solcellsanläggningar
Att jobba med förnyelsebara energikällor är inget nytt under solen för Skövdebostäder.

– Vi har arbetat med solcellspaneler i några år nu och har omkring 40 anläggningar runt om i våra bostadsområden. Sedan 2007 har vi sänkt vår energiförbrukning med 30 procent och solenergin är en av de bidragande faktorerna till att vi kunnat minska vårt klimatavtryck, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

60-talsområde näst på tur
Skövdebostäder fortsätter nu att utöka med fler solcellsanläggningar.

– Vi bygger alltid med solceller i våra nyproduktionsprojekt och sätter även upp paneler i våra äldre områden. Till exempel har vi anläggningar i Södra Ryd och på Henriksbergsgatan. Vi väljer områden efter hur behovet och energianvändningen ser ut där. Näst på tur är vårt område på Havstena, som är byggt på sextiotalet. Där ska vi sätta upp paneler under året. Vi kommer inte att använda batterier i första läget där men förbereder för att kunna installera det på Havstena och i andra områden om behovet ändras, säger Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

Källa: Skövdebostäder

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega