Ny digital tjänst hjälper fastighetsägare att få gröna lån

Anna Blomberg, Handelsbanken, och Anna Joelsson, Sweco. Foto: Andreas Fredin och Anna W Thorbjörnsson


Nu kan fastighetsägare göra en klimat- och energikartläggning av sin fastighet via ett nytt digitalt verktyg. Först identifieras risker och möjligheter för fastigheten, därefter åtgärder och investeringar. Sedan kan man få Handelsbankens gröna lån.

Fastighetssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp och följderna av klimatförändringarna, i form av till exempel skyfall, översvämningar och värmeböljor, blir allt mer påtagliga för fastighetsägare. Tillsammans med kraftigt stigande energipriser skapar det nya utmaningar för föreningar och företag som äger fastigheter.

För att hjälpa fastighetsbolagskunder med sitt hållbarhetsarbete erbjuder Handelsbanken dem att testa ett nytt digitalt verktyg som har tagits fram av Sweco, Green Assett Screener. Med det digitala verktyget kan små och medelstora fastighetsägare få en initial och översiktlig hållbarhetsanalys. Detta genom att besvara frågor om sin fastighet gällande energi, miljö, klimatrisker och taxonomi. Därefter erbjuds kunderna rådgivning tillsammans med Sweco.

– Tjänsten ger fastighetsägare beslutsstöd genom att identifiera behov och prioritera bland olika hållbara insatser. Det handlar också om att få vägledning i djungeln av nya riktlinjer och lagkrav, säger Anna Joelsson, hållbarhetschef division Buildings på Sweco.

De åtgärder och investeringar som fastighetsägaren rekommenderas kan sedan finansieras med Handelsbankens gröna lån.

– Genom att kroka arm med Sweco, kan vi hjälpa våra kunder i deras klimatanpassning, energieffektivisering och omställning mot ökad hållbarhet, säger Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig Handelsbanken Finansiering.

Källa: Sweco och Handelsbanken

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega