Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Plantera glädje till våren

Hösten är rätt tid för att plantera vårblommande lökar som ger tidig blomsterprakt. Här får du tips och råd för att lyckas.

Det finns många lökväxter som blommar på våren, bland annat tulpaner, krokus, allium, snödroppar, påskliljor, scilla och pärlhyacint, alltså lökväxter som blommar på våren.

Låt inte lökarna ligga och torka när du köpt dem. Ner med dem i jorden så fort som möjligt. Blomsterlök trivs bäst i väldränerad jord. Blir jorden för blöt finns risk för att lökarna ruttnar.

Goda råd från handelsträdgården
Handelsträdgården Plantagen ger följande enkla tips för planteringen:

  • Smålökarna ska först i jorden. Sätt dem gärna under buskar eftersom de, om du har tur, sprider sig snabbt utanför landen och in i gräset. Sätt lökarna i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek, små lökar bör inte komma längre ner än 5 cm.
  • Narcisser och påskliljor kan du sätta lite senare och tulpanerna ännu en månad senare. Sätt alla lökar i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek.

Tänk blomningstid och höjd
Sätt gärna löken i grupper med samma sort så får du en riktigt fin blomsterprakt. Placera helst lökarna i rabatterna så att de senare perennerna täcker lökväxternas blad, eftersom de måste vara kvar tills de vissnar för att samla näring till nästa års blomning.

Planera innan du sätter löken och tänk på blomningstid och höjd. Gödsla gärna med lite benmjöl i planteringsgropen. Vattna ordentligt när du satt löken om inte ett ordentligt höstregn ordnar den saken.

Tre tips för att sätta blomsterlökar

  1. Använd rätt jord och ta hjälp av lökkorgar och lökjärn vid plantering. Korgen gör att löken håller sig på den plats du sätter den på. Järnet hjälper dig att få ner löken på rätt nivå samt att du lättare kommer åt på ställen i rabatten där det är lite trångt.
  2. För att undvika att rådjur och harar mumsar i sig dina skönheter kan du blanda in sorter de inte gillar till exempel narcisser, alliumlökar och kejsarkrona.
  3. Sätt höstlök i krukor på balkongen. Låt tulpaner, hyacinter, narcisser, vårstjärna och pärlhyacinter lysa upp i vår. Krukan ska ha hål i botten. Plantera i lager för lång blomning och isolera med tidningar eller dylikt mot sträng kyla.

Källa: Plantagen

 

 

Bli den första att kommentera "Plantera glädje till våren"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega