Framtidenkoncernen i Göteborg ska göra en extra satsning på social hållbarhet. Målet är att få bort alla sina fastigheter från polisens lista över särskilt utsatta områden.
Göteborgs stad har som ambition att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i staden år 2025. Cirka 18 000 av Framtidenkoncernens 75 000 bostäder ligger i någon av de sex områden i Göteborg som finns med på polisens lista.
”Vi tror att det går”
Framtidenkoncernen och dess dotterbolag ska göra sitt för att stadens mål ska uppnås, säger Framtidenkoncernens vd Terje Johansson.
– Vi ska göra det som tog 22 år i Gårdsten på fem år i övriga områden. Tror vi att det går, ja det tror vi! Och vi är en väldigt viktig del i detta, säger han.
För att lyckas hålla ihop arbetet förstärker koncernen nu sin avdelning för social hållbarhet med en chef för boendeutveckling, en utvecklingschef social hållbarhet samt en chef för forskning och utveckling.
– Men merparten av arbetet kommer ske lokalt ute i vår verklighet hos våra dotterbolag, säger Terje Johansson.
”Mer av det vi redan gör”
Exakt hur målet ska nås är inte klart ännu, bolaget filar fortfarande på sin strategi som ska presenteras före sommaren.
– Vi kommer fortsätta att göra det vi redan gör bra men ännu mer och givetvis ta inspiration från Gårdsten, som plockades bort från listan i fjol. Vi kommer troligen att utöka vår närvaro i områdena och se till att alla fastigheter, gårdar och offentliga platser är i bra skick.
Trygghet och framtidstro
Enligt Terje Johansson handlar det om att människor ska känna sig trygga och ha framtidstro.
– Mycket av det löser vi i förvaltningen, vi gör fantastiskt mycket bra saker redan. Våra hyresgäster är i dag nöjdare och tryggare än för några år sedan. Men det kan också bli aktuellt att bygga nytt och utveckla stadsdelarna på andra sätt.
– Om vi lyckas blir hela Göteborg lite bättre och mindre segregerat. Men det är många fler som måste hjälpas åt, säger Terje Johansson.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se